A gazdagok több löttyöt isznak

2013.09.13. 10:11

Az egy főre jutó GDP-t és az egy főre jutó szénsavasüdítő-fogyasztást vetette össze egy friss nemzetközi kutatás, amelyet a Business Insider szemlézett. A liter-dollár mértékegységeket összevető ábrán is jól látszik: minél gazdagabb egy ország, általában annál több cukros löttyöt fogyasztanak az ott élők.

India, Kína, Egyiptom és Ukrajna valahol a lista végén kortyolgat, Magyarország pedig hátulról közelíti a középmezőnyt, szorosan Lengyelország és Görögország mellett. Eszerint évente körülbelül ötven liter üdítőt iszunk meg fejenként. A nagyjából egyenletesen emelkedő ív csúcsán az Egyesült Arab Emirátusok, Belgium és Norvégia áll 100–120 literrel.

kola

Amikor azonban a kutatók eljutottak az USA-ig az ábécében, kénytelenek voltak újragondolni az egész koordináta-rendszert. Kiderült: az Egyesült Államokban annyi kólát, fantát meg más lónyálat isznak az emberek, hogy az jóval meghaladja a GDP mértékét, vagyis azt a mennyiséget, amelyet a bruttó hazai össztermék alakulása alapján sejteni lehetne. Így a kutatók kénytelenek voltak egy egységgel bővíteni a függőleges tengelyt, és 160 literesre nyújtani az egy fő éves fogyasztását mutató skálát. Az USA egyébként a 160-at is meghaladja.

A Business Insider egy másik cikkében részletesebben is szemlézte az kutatást. Ebből az is kiderült: az amerikaiak napi kalóriabevitele 1965 óta nyolcszáz kalóriával nőtt 2012-re, vagyis míg ötven éve napi 3100 kalóriányi ételt fogyasztottak az ott élők, ma 3900-at is megesznek. Pedig egy nyolcvankilós, egészséges férfi irányadó napi kalóriabevitele azon a földrészen is kétezer körül mozog. A felmérés szerint a fogyasztás növekedésének többek között okai lehetnek az árváltozások, a rendelkezésre álló jövedelem növekedése, és hogy a szegényebbek számára is könnyebben hozzáférhetővé váltak az élelmiszerek.