Állítólag gömbvillám ölt meg egy ukrán férfit

2013.09.15. 09:47 Módosítva: 2013.09.15. 09:51

Napok óta esik az eső Ukrajna déli részén, árvíz van, Odessza megyében ketten haltak meg.

A katasztrófavédelmi szolgálat tájékoztatása szerint egy férfival állítólag gömbvillám végzett, egy idős nő pedig vízbe fulladt.

Az áradások által érintett nyolc településről vasárnapig 558 embert telepítettek ki. A mentésben és a kárelhárításban háromszázan vettek részt.

A Kaharlik folyó mentén átszakadt egy földgát, az áradó víz megrongált egy gázvezetéket, utakat és vasúti vonalakat tett járhatatlanná.

Több településen megszakadt az áram- és ivóvízellátás. Berezino településen a legsúlyosabb a helyzet, ahol egyméteres víz hömpölyög az utcákon. A faluban tizenegy ház romba dőlt, több pedig súlyosan megrongálódott.

Matató ménkűnek is hívják

A gömbvillám vagy régies nevén a matató ménkű egy kifejezetten ritka, vélhetően elektromos jelenség; a troposzférában előforduló elektromos kisülések legritkábban megfigyelt fajtája. Alapvetően egy fénylő, változatos alakú, de általában gömbszerű, a többi villámhoz képest lassú mozgású és hosszabb életű, rendszerint földközeli objektum. Létezéséről sokáig vitáztak, keletkezésének körülményei még nem tisztázottak.(Wikipédia)