Gusztáv
-4 °C
1 °C

Meghalt a világ legidősebb férfija

MTI/Index
2013.09.15. 08:00

Száztizenkét éves korában New Yorkban meghalt a világ legidősebb férfija, egy amatőr zenész, egykori bányász. Salustiano Sanchez-Blazquez pénteken hunyt el egy idősek otthonában. Akkor lett övé a világ legidősebb férfijának címe, amikor 2013-ban Japánban, száztizenhat éves korában az addigi rekorder, a valaha legtovább élt férfi, Kimura Dzsiroemon meghalt. Ő 1897. április 19-én született.

A Guiness-rekordok könyve nyilvántartása szerinti utódja Sanchez-Blazquez, 1901. június 8-án született a spanyolországi El Tejado de Bejarban. Fiatalkorában azzal kereste kenyerét, hogy falusi lakodalmakon zenélt. Tizenhét évesen Kubába utazott, majd 1920-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol Kentucky államban egy bányában dolgozott. Hét unokája, 15 dédunokája és 5 ükunokája volt.

A világ legidősebb embere jelenleg egy Japánban élő nő, Miszao Okava, 115 éves. A férfiak között az olasz Arturo Licata vezet, aki 111 éves.

A képet árnyalja, hogy bolíviai hivatalos adatok szerint Carmelo Flores Laura a világ legöregebb embere: állítólag nemrég lett 123 éves. Az aymara népcsoporthoz tartozó férfi egy szalmatetős kunyhóban lakik a Titicaca-tó melletti falucskában, majdnem négyezer méter magasan, nem beszél spanyolul, és egy darab foga sincs már. Arról, hogy ki és miért állítja magáról, hogy ő a legidősebb, ebben a cikkünkben olvashatnak.