Tizenhárom halott a washingtoni lövöldözésben

2013.09.16. 15:32
Lövöldözés volt az amerikai haditengerészet washingtoni telepén, tizenketten meghaltak, és többen megsérültek. Korábban két támadóról beszéltek, később háromra tették a számukat, végül a rendőrség arra jutott, hogy magányos ámokfutó követte el a vérengzést, akivel már végeztek is. Elővigyázatosságból lezárták az USA Capitoliumát, a törvényhozás épületét, a környező irodaházakban még mindig sokan benn vannak. A nyomozást átvette az FBI.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Magyar idő szerint fél három előtt nem sokkal lövöldözés volt a Washingtoni Hajógyárban (Navy Yard), az amerikai haditengerészet volt kikötőjében és hadianyagtelepén, írja a CNN. Tizenhárom halott van, köztük az egyik elkövető, és többen megsérültek, írta a Washington Post. A sérültek közül hárman súlyos állapotban vannak, de tudnak beszélni. Elképzelhető, hogy a helyszínen további sérültek is vannak.

A lövöldözés helyszínén többek között a Hajótechnikai Parancsnokság, a Haditengerészet-történeti Központ, a Legfőbb Katonai Ügyészség (JAG) és a flotta hadműveleti főnökének irodái találhatók. Ezen a telepen tervezik a hajókat és az új fegyvereket is. Az USA Közlekedési Minisztériuma is a környéken van, ezt a lövöldözés miatt egy időre lezárták, majd négy és fél órával később engedték csak haza a dolgozókat.

Az USA Capitoliumát, a törvényhozás épületét is lezárták, itt ülésezik a törvényhozás két háza, a szenátus és a képviselőház. A dolgozóknak küldött levél szerint „a következő két órában senki sem hagyhatja el az épületet, és senki nem léphet be oda”, de a korlátozást lehet, hogy a kétórás időtartam után is fenntartják. A levél szerint ez nem jelenti azt, hogy a szenátus vagy a képviselőház dolgozói veszélyben lennének, elővigyázatosságból rendelték el az épület lezárását.

Célzott és ránk lőtt

Először a tűzjelző szólalt meg, de a dolgozók nem tudták, hogy éles helyzet van, vagy gyakorlat. Az egyik gondnok jött be, és ordított, hogy mindenki menjen ki az épületből, amilyen gyorsan csak tud – mondta egy szemtanú a CNN-nek.

„Láttuk lent az előtérben. Ránk fogta a pisztolyát, és legalább kétszer vagy háromszor ránk lőtt. A lövések a szemtanú szerencséjére magasan a falba csapódtak, aztán ő és a társai kirohantak az épületből.

Az emberek tolták egymást, lökdösődtek, és sokan elestek. „Amikor kiértünk az épületből, az emberek megpróbáltak átmászni a falon. ... Őrület, ami ott volt” – mondta egy szemtanú.

„Tudod, csak mész dolgozni reggel, és senki sem gondolja, hogy ez történik majd” – zárta a szemtanú a beszámolóját.

A rendőrség és az FBI bejelentése szerint több lövés is eldördült a 197-es épületben. Az áldozatok közül ketten rendőrtisztek voltak. A környéken hat iskolát, több utcát és egy hidat is lezártak. A legközelebbi reptér, a Reagan National Airport forgalmát egy időre felfüggesztették, de aztán helyreállt a közlekedés rendje.

Már csak egy támadót keresnek

Korábbi hírek szerint három elkövető lehetett, de egyikükről később kiderült, hogy nem volt köze a támadáshoz. Az egyik lövöldözőt lelőtték a rendőrök, egy férfit keresnek még.

A hatóságok szerint „a fehér férfit, akit a lövöldözéssel kapcsolatban kerestünk, sikerült azonosítani, és ő már nem gyanúsított”.

A korábban keresett két támadó egyike fehér férfi, aki katonai ruhát viselt svájcisapkával, róla derült ki, hogy nem volt köze a támadáshoz. A másik gyanúsított egy fekete férfi, 40-50 év körüli lehet, olívaszínű katonai egyenruhában volt, és egy hosszú puskával látták, de később Cathy Lenier rendőrfőnök ezt a szálat elvetette.

A lelőtt támadó a harmincas éveiben járt, Texasból származott, és Aaron Alexis a neve, róla az FBI már közzé is tett egy fotót, és információkat várnak róla az állampolgároktól. Az már kiderült róla, hogy 2007 és 2011 között a haditengerészetnél szolgált tartalékos állományban. A telepre valószínűleg más nevére kiállított igazolvánnyal jutott be. Név nélkül nyilatkozó hivatalos személyek szerint Alexis státusa az év folyamán  korábban megváltozott, így elképzelhető, hogy tettének indítéka munkahelyi jellegű.

Később Vincent Gray polgármester is megerősítette egy sajtótájékoztatón, hogy nem találtak olyan nyomot, ami miatt terrorizmusra utalna.

Alexis nem először lövöldözött, a seattle-i rendőrség nyilvánosságra hozta, hogy a férfit 2004-ben letartóztatták, mert kilőtte egy teherautó kerekét. Akkor azt vallotta, hogy dühkitörése miatt nem is emlékezett tettére. Később a férfi apja is úgy nyilatkozott, hogy a 2001. szeptember 11-ei mentőmunkálatokban aktívan résztvevő Aaron Alexis poszttraumatikus stressz szindrómában szenved, és ezért zavart a viselkedése.

Emailen utasították a dolgozókat, hogy keressenek fedezéket

A haditengerészet és más katonai épületekben a környéken még sokan ott vannak. Őket a hangosbemondón keresztül arra szólították fel, hogy keressenek fedezéket és maradjanak távol az ablakoktól. Ugyanezt egy köremailben is elküldték a telepen dolgozóknak. Egy szemtanú szerint a hangulat „nyugtalan és szorongó, néhányan nagyon félnek.”

A helyszínen van egy speciális egység, aminek tagjai a bostoni maratonon történt lövöldözés után segítettek elfogni Dzsohar Carnajevet. Több hírportál is hangsúlyozta, hogy Barack Obamát is folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről, a Pentagon viszont csak annyit mondott, hogy „valószínűleg életeket vesztettünk el”.

Kora este Obama is megszólalt, kiemelte, hogy katonák és civil közszolgák is meghaltak, akik „értünk dolgoznak”. Az elnök „gyáva cselekménynek” minősítette a támadást és leszögezte, hogy mindent el fognak követni, hogy felelősségre vonják a lövöldözőket. Korábban a Fehér Ház szóvivője arra a kérdésre, hogy az elnök szót ejt-e a lövöldözésről, a szóvivő annyit válaszolt, hogy „nem gondolom”.

A lövöldözés állítólag a hajótechnikai parancsnokságon történt, ők veszik, építik és tartják fenn a haditengerészet hajóit és tengeralattjáróit. Az egész haditengerészet éves költségének negyedét ők költik el. Az épületben háromezer ember dolgozik.

A lövöldözés helyszínétől nem messze van a Nationals Park sportstadion, helyi idő szerint estére (Magyarországon ez már kedd hajnal) baseballmeccset terveztek ide. A meccset a fegyveres támadás miatt holnapra halasztották.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport