Auguszta
-4 °C
2 °C

Öngyilkos lett a HIV-vírusra immúnis férfi

2013.09.16. 06:22 Módosítva: 2013-09-16 09:03:38

Öngyilkos lett Stephen Crohn, aki egy genetikai rendellenesség miatt nem kapta el a szerzett immunhiány-betegséget, és akit emiatt a világsajtóban úgy emlegettek: a férfi, aki nem tudja elkapni az AIDS-t, jelent meg a New York Times honlapján. A 66 éves Crohn még augusztus 23-án végzett magával, de a hír most lett nyilvános. A férfi azután lett ismert, hogy a barátja, Jerry Green 1982-ben egyike lett az AIDS első áldozatainak.

635148420983716238

„A bátyám látta, ahogy barátai meghalnak körülötte, ő pedig nem halt meg. Hatalmas túlélői lelkiismeret-furdalást élt át, és azt mondogatta magának: mindennek oka kell, hogy legyen" – nyilatkozott a lapnak a férfi húga, Amy Crohn Santagata. Crohn különleges ellenálló képessége sokat segített az orvostudománynak az AIDS megértésében. Kiderült, hogy a CD4-es fehérvérsejtjeiben nem tudott megtelepedni a HIV-vírus.

Az öngyilkosságba menekült férfi a másod-unokatestvére Burrill B. Crohn gasztroenterológusnak, aki elsőként írta le a róla elnevezett kórt, a bél rohamokban jelentkező, krónikus gyulladását. Stephen Crohn úgy érezte, hogy a kutatókkal való együttműködése által továbbviszi az orvostudományban a családi örökséget.

A Daily News szerint Crohnról több dokumentumfilm is készült, számos interjú készült vele élete során.