Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bűnözők járkálhattak szabadon a haditengerészet épületében

2013.09.18. 02:35

Az amerikai haditengerészet létesítményeibe 52 rovott múltú személyt kapott rutinszerűen jogtalan belépési engedélyt, mivel takarékossági megfontolásokból a haderőnem hivatalnokai nem vetették össze alaposan a felvételre jelentkező árusok és egyéb kisegítők listáját a bűnözők és a terroristák adatait tartalmazó országos adatbázisokkal - közölte kedden a Pentagon főellenőre.

A szeptember 16-i keltezésű, a washingtoni haditengerészeti parancsnokság elleni támadás napján közölt jelentés rámutatott, hogy a jogosulatlan személyek belépése fokozott veszélyt jelent az objektumokra és azok katonai és polgári személyzetére.

A jelentésben említett mulasztások nem állnak közvetlen kapcsolatban a Washingtonban 12 embert meggyilkoló Aaron Alexis esetével, ő ugyanis magasabb szintű szűrés után kapta meg a Pentagontól belépési engedélyét és a "titkos" szintű hozzáférési jogosultságát. A férfi ugyanakkor elmeorvosi segítségre szorult, így felmerült az a kérdés, hogy a haditengerészet miért nem minősítette őt alkalmatlannak és miért nem fosztotta meg jogosultságaitól.

Barack Obama elnök kedden elrendelte a szövetségi létesítményekre vonatkozó biztonsági előírások felülvizsgálatát, Chuck Hagel védelmi miniszter pedig a Pentagonból származó értesülés szerint szerdán ugyanezt fogja tenni az összes amerikai területen és külföldön található katonai létesítmény esetében.

A Pentagon feladatul kapta, hogy a következő tíz évben 500 milliárd dollárral csökkentse a kiadásait, amit ugyanebben az időszakban további évi 50 milliárdnyi automatikus lefaragás súlyosbíthat amiatt, hogy a kormány és a kongresszus képtelen megállapodni a költségvetési hiány és így a büdzsé tételeinek célzott csökkentésében.