Sára, Márió
2 °C
6 °C

Alibibüntetést kaptak a török rendőrök

2013.09.19. 14:45

Elismerte a török belügyminisztérium, hogy a rendőrség esetenként túllépett hatáskörén a nyáron kezdődött kormányellenes tüntetések során. Az aránytalanul nagy erő alkalmazásában eddig 43 rendőrt találtak bűnösnek – írta csütörtökön a Hürriyet című török napilap.

A témában született határozatok értelmében 6-tól 16 hónapig terjedően befagyasztják a felelősségre vont rendőrök előléptetését.

A büntetettek között van egy olyan rendőrtiszt is, aki fél szemére megvakította az egyik demonstrálót, amikor könnygázt irányított az arcára.

„Tizenhat hónapnyi büntetést nem lehet összehasonlítani a szemem világának elvesztésével. Remélem, hogy a bíróság súlyosbít ezen a büntetésen. Szeretném, ha a rendőr ellen előre megfontolt gyilkossági szándék miatt indítanának eljárást. Meg is halhattam volna a kórházban" – mondta el újságíróknak a 18 éves áldozat.

Törökországban nyáron az isztambuli Gezi park tervezett beépítése miatt kezdődtek tiltakozó megmozdulások, amelyek aztán kormányellenes tüntetésekbe csaptak át.

Az országossá szélesedett tüntetéshullámban hatan – köztük egy rendőr – vesztették életüket, és több mint 10 ezren sebesültek meg, utóbbiak közül 11-en fél szemükre megvakultak. Jelenleg még további 169 rendőr ellen folyik eljárás.