Piroska
-1 °C
5 °C

Feljelentették egy román kommunista munkatábor vezetőjét

2013.09.19. 11:58

A kommunizmus bűneit vizsgáló román bizottság szerdán feljelentette egy volt kommunista munkatábor egyik vezetőjét. A bizottság szerint a táborban körülbelül száz politikai fogoly halt meg.

A munkatábor volt vezetője, a most nyolcvanöt éves Ion Ficior 1958 és 1963 közt volt a tábor parancsnokhelyettese. A feljelentést huszonegy tanúvallomásra alapozzák, a bizottság harmincöt olyan személyt azonosított, akik még életben vannak és a kommunista elnyomógépezethez tartoztak.

Az intézet 50 egykori, még életben lévő politikai foglyot azonosított, és 21-től vallomást gyűjtött. Az IICCMER szerint a peripravai munkatábort azzal a céllal működtették, hogy "megsemmisítsék" a fogva tartott személyeket, akiket a kommunista rendszer ellenségeinek tekintettek.

Az intézet összesen 35 olyan személyt azonosított, akik még életben vannak és a kommunista rendszer elnyomógépezetéhez tartoztak. Az intézet azt tervezi, hogy valamennyiüket feljelenti az ügyészségen.

Ficior a második feljelentett személy, augusztusban Alexandru Visinescu, a Ramnicu Sarat-i börtön parancsnoka ellen kértek nyomozást. A legfőbb ügyészség szeptember elején jelentette be, hogy bűnvádi eljárást indít Visinescu ellen népirtás gyanújával.

Victor Ponta miniszterelnök a szerdai kormányülésen jelentette be, hogy a kabinet elfogadja azt a törvénytervezetet, amely szerint a bíróság által elítélt "kommunista pribékek" jövedelmének egy részét öt éven keresztül egykori áldozataik kapják meg.

Az áldozatok az egykori kínzóik jövedelmének 25 százaléka és 70 százaléka közötti részére lesznek jogosultak, ha a parlament is megszavazza majd a jogszabálytervezetet. A rendszer elnyomógépezetéhez tartozó személyek nyugdíja esetenként eléri a 6 ezer lejt (400 ezer forint), miközben vannak olyan az áldozatok, akik 600 lej (40 ezer forint) öregségi járandóságból kénytelenek megélni.