József, Bánk
-6 °C
0 °C

Egyre terjed az eutanázia Hollandiában

2013.09.24. 22:07

A halálozások három százalékának eutanázia az oka, vagyis körülbelül minden harmincadik ember eutanázia által hal meg Hollandiában, írja friss adatok alapján a Daily Mail. A szám az elmúlt években radikálisan emelkedett, tavaly óta 13 százalékkal. Szakértők szerint ez azt mutatja, hogy a lakosság, illetve az orvosok egyre inkább megismerik és elfogadják a halál e formáját.

A tendenciához hozzájárult ugyanakkor az is, hogy a holland kormány tavaly márciusban engedélyezte a "mobil halálcsapatok" működését, amelyek az idős és beteg embereket otthonaikban segítik át a túlvilágra. Jelenleg összesen hat ilyen csapat dolgozik az országban, ezek legalább egy-egy orvosból és nővérből állnak. Egyesek szerint ezek a csapatok egy év alatt ezer beteg életét oltják ki.

Az eutanáziát ellenzők táborát nem lepte meg a kedden nyilvánosságra hozott adat. azt mondják: pontosan erre számítottak, és remélik, hogy most már a társadalom is felfigyel végre. Attól félnek, hogy az eutanázia rutinná válik, és egyre többen hagyják majd itt az életet idő előtt.

A második világháború után Hollandia volt az első ország, ahol engedélyezték az eutanáziát. A 2002-es jogszabály szerint az orvos olyan betegeknek adhat halálos szereket, akik halálos betegségben szenvednek, és erős fájdalmaik vannak. Ezek a betegek először kómába kerülnek egy szedatív szertől, majd egy másik méreggel leállítják a légzésüket.

2006 óta egyre többször alkalmaznak eutanáziát Hollandiában. A legtöbb esetben rákbetegen hajtják végre, de előfordulnak eutanáziát kérő demenciában szenvedők és pszichiátriai betegek is.

Belgiumban a halálesetek két százaléka kapcsolódik jelenleg eutanáziához, itt azonban még jelentősebb, 25 százalékos volt a növekedés 2012 óta. Washington államban 17 százalékkal nőtt az asszisztált halálesetek száma 2011 és 2012 között.