Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Snowden álruhában sétál az utcán

2013.09.24. 08:38

Az NSA-botrány forrása, Edward Snowden álruhában jár az utcán, és védelem alatt él egy titkos helyen Oroszországban, mondta az AFP szerint ügyvédje, Anatolij Kucserena az Itogi hetilapnak. Találkozni fog a családjával, de egyelőre az is veszélyes lenne, ha Snowden akár csak a családjával közvetlen kapcsolatba kerülne, így most ügyvédje az egyetlen kapcsolata a külvilággal.

Az álruháról annyit mondott, hogy még akkor sem ismerné fel valaki, ha éppen mellette megy el. Ezt ruhákkal és a megjelenésének kis megváltoztatásával érték el. Kucserena korábban arról beszélt, hogy Snowden saját kérésére egy magán-biztonságicég emberei vigyáznak rá, és az utcán is kíséretet biztosítanak neki.

Snowden gyorsan tanul oroszul, derült ki egy másik interjúból, amit az RT tévé adott le. Ügyvédje szerint nagyon hamar beszélni tudja majd a nyelvet.

Új életéről Snowden annyit mondott ügyvédjének, hogy nem csalódott, és nem bánt meg semmit, úgy gondolja, helyesen cselekedett. Kucserena elárulta, hogy ingyen dolgozik, mivel Snowden pénze már jócskán fogytán van.

Edward Snowden június 23-án érkezett Hongkongból Moszkvába. Augusztus elsején kapott ideiglenes menedékjogot Oroszországban. Az engedély évente további 12 hónapra meghosszabbítható. Az amerikai informatikust az Egyesült Államokban súlyos törvénysértéssel vádolják és felelősségre akarják vonni. Vlagyimir Putyin elnök ugyanakkor közölte, hogy nem adják ki az amerikai informatikust, bár ezt Washington többször kérte.