Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Spanyolország elhagyná az időzónánkat

2013.09.26. 20:04

A közép-európai időzónából való kilépést és a greenwichi időre való átállást fontolgatja Spanyolország.

Hatvan perccel előbbre állíthatják óráikat hamarosan a spanyolok: a kormány megvizsgálja a parlament javaslatát, miszerint lépjenek ki a közép-európai időzónából és térjenek át a greenwichi középidőre - közölte Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter csütörtökön.

A cél az, hogy Spanyolországban ugyanúgy legyenek beállítva az órák, mint Nagy-Britanniában és Portugáliában. Az ország - a Kanári-szigetek kivételével - jelenleg a közép-európai időzónába tartozik, ahova Magyarország is.

A kormányt a parlament felszólította, hogy készítsen egy tanulmányt azokról a gazdasági hatásokról, amelyeket a greenwichi időre való átállás eredményezne. "Nem hagyjuk az ügyet a fiókban porosodni" - ígérte De Guindos. A miniszter szerint ugyanakkor "nem egyszerű ügy" az időzónaváltás.

Spanyolország a második világháborúig a greenwichi időzónához tartozott. Francisco Franco diktátor (1939-1975) azonban a Hitler-rezsim iránti szimpátiája kifejezéseként vezette be az országban a közép-európai időt.

Szakértők évek óta kérik a greenwichi időre való visszaállást, mert véleményük szerint Spanyolország földrajzi helyzete alapján nem illik a közép-európai időzónába.