Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
16 °C
28 °C

Minden marad a régiben Ausztriában

2013.09.27. 08:30

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ausztriában. A felmérések szerint vélhetően újra a jelenlegi koalíció szerez többséget.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások eredményei szerint mindkét kormánypárt támogatottságának csökkenésére számíthat, együttesen valószínűleg mégis elérik a szavazatok több mint ötven százalékát. A jelenlegi nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága 27, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23 százalék körül ingadozik.

A két nagyobbik ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek várhatóan jobb eredményt ér majd el, mint legutóbb, 2008-ban.

A felmérések alapján minden bizonnyal bekerül a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata. Elveszítheti viszont parlamenti képviseletét a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ), amelyet a néhai Jörg Haider, az FPÖ korábbi vezetője alapított 2005-ben. Kétséges a parlamentbe jutása egy új kispártnak, a jobboldali liberális NEOS-nak is.

Elemzők szerint az SPÖ és az ÖVP együttes többsége csak akkor kerülhet veszélybe, ha minden várakozással ellentétben akár a BZÖ, akár a NEOS mégis átlépi a négy százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

A választási kampány fő témái a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozási szabályok, az adók és a munkahelyteremtés voltak.

Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz vasárnap. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a választásokon.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek