Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Minden marad a régiben Ausztriában

2013.09.27. 08:30

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ausztriában. A felmérések szerint vélhetően újra a jelenlegi koalíció szerez többséget.

A választásokat megelőző közvélemény-kutatások eredményei szerint mindkét kormánypárt támogatottságának csökkenésére számíthat, együttesen valószínűleg mégis elérik a szavazatok több mint ötven százalékát. A jelenlegi nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatottsága 27, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) 23 százalék körül ingadozik.

A két nagyobbik ellenzéki párt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Zöldek várhatóan jobb eredményt ér majd el, mint legutóbb, 2008-ban.

A felmérések alapján minden bizonnyal bekerül a parlamentbe Frank Stronach milliárdos vállalkozó egy éve alapított pártja, a Stronach Csapata. Elveszítheti viszont parlamenti képviseletét a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ), amelyet a néhai Jörg Haider, az FPÖ korábbi vezetője alapított 2005-ben. Kétséges a parlamentbe jutása egy új kispártnak, a jobboldali liberális NEOS-nak is.

Elemzők szerint az SPÖ és az ÖVP együttes többsége csak akkor kerülhet veszélybe, ha minden várakozással ellentétben akár a BZÖ, akár a NEOS mégis átlépi a négy százalékos parlamentbe jutási küszöböt.

A választási kampány fő témái a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozási szabályok, az adók és a munkahelyteremtés voltak.

Megközelítőleg 6,4 millió választópolgárt várnak az urnákhoz vasárnap. Ausztriában a 16. életévüket betöltött állampolgárok szavazhatnak a választásokon.