Tíz nap, huszonkét földrengés Romániában

2013.10.03. 16:12 Módosítva: 2013.10.03. 16:14

Földrengések sorozata okoz nyugtalanságot Románia dél-keleti részén, Galac (Galati) megyében, ahol az elmúlt tíz napban 22, a lakosság által is észlelt földrengést jegyeztek fel. Csak csütörtökön hat földmozgás volt a térségben, ezek közül a legnagyobb a Richter-skála szerint 3,8-as erősségű volt. A többiek 2,8 és 3,6 közötti fokozatúak voltak.

A 2,5-ösnél is gyengébb földmozgásokat beleszámítva a rengések száma elérte a 37-et – jelentette ki Constantin Ionescu, a román földtani intézet igazgatója a Mediafax hírügynökségnek. Ionescu szerint a rengések a földkéreg természetes mozgási folyamatának részei. Korábban ugyanis felmerült annak gyanúja, hogy a térségben zajló kőolaj-kitermelés okozza a gyakori földrengéseket.

A földmozgások által leginkább érintett Izvoarele településen – amely a Galac megyei Slobozia községhez tartozik – a helyi lakosok csütörtökön elzártak egy országutat. Így fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a hatóságok szerintük nem tájékoztatják őket a jelenségről és annak okairól, illetve kénytelenek állandó készenlétben és riadalomban élni.

Spanyolországban viszont egy gáztározó a felelős

Valószínűleg egy tengeri gáztározó létesítmény a felelős azért, hogy az elmúlt hetekben több száz kisebb földrengés történt Spanyolország keleti partvidékén, José Manuel Soria ipari miniszter.

Az elmúlt egy hónap alatt több mint 300 földrengés történt a Valenciai-öbölben, amire geológusok szerint egyébként nem jellemző a szeizmikus aktivitás. Szerdán a Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű földmozgást mértek Castellón de la Plana város körzetében, ez volt az eddigi legerősebb a régióban. Csak szerdán tíz földmozgás volt a környéken. A rengések miatt eddig senki sem sérült meg, és nem okoztak komolyabb anyagi kárt sem, de azok nagy riadalmat keltettek a helyi lakosság körében.

Az ipari miniszter szerint valószínűleg közvetlen kapcsolat van a földmozgások és egy júniusban megnyitott, feltöltés alatt álló tengeri gáztározó üzemeltetése között. A kormány kedden még tagadta, hogy a földrengések összefüggésben lennének a gáztározóval, de környezetvédők és szeizmológusok már korábban is a létesítményt okolták a szokatlan földtani jelenségekért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport