Agyonlőttek egy muzulmán papot Kenyában

2013.10.04. 12:27 Módosítva: 2013.10.04. 12:28

Fegyveresek agyonlőtték egy olyan kenyai mecset népszerű papját, amely legalábbis korábban szomáliai iszlám szélsőségesek egyik törzshelye volt - közölte a rendőrség.

Ibrahim Omar sejk négy másik emberrel együtt ült egy autóban, amikor a támadás érte őket Mombasa tengerparti városban. A támadást csak egyikük élte túl. Omar sejk ellen munkatársai szerint a kenyai biztonsági erők követtek el merényletet, mint korábban több más muzulmán ellen az országban. A rendőrség mindig tagadta, hogy bármely biztonsági szolgálat gyilkolná a muzulmánokat.

Az eset csütörtök este történt csupán néhány száz méterre attól a helytől, ahol tavaly szeptemberben nagyon hasonló körülmények között agyonlőttek egy lázító muzulmán papot, Abud Rogót. A kenyai és az amerikai kormány szerint Rogo kapcsolatban állt az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciával, amelynek emberei támadták meg idén szeptember 21-én az egyik nairobi bevásárlóközpontot. (A három napig tartó túszdrámában több mint 60 ember halt meg.) Rogo meggyilkolása után, annak hatására zavargások törtek ki Mombasában, mert a város szegénynegyedeiben jelentős támogatottsága volt.

Rogóhoz hasonlóan Omar sejk is népszerű volt a mombasai muzulmán fiatalok körében, de más településeken is az ország tengerparti övezetében. Sokan Omart tekintették Rogo utódjának. Az országrészben élő muzulmánok úgy érzik, hogy a főleg keresztények alkotta nairobi kormány hátrányosan megkülönbözteti őket. Mombasában pénteken több üzlet nem nyitott ki, feltehetőleg a gyilkosság miatti tiltakozásul.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport