Merkel viszolyogva rakta el a német zászlót

2013.10.04. 12:19 Módosítva: 2013.10.04. 13:26

A legkülönfélébb kommentekkel köröz az interneten az a videó, amelyen Angela Merkel német kancellár dühös arckifejezéssel rak félre egy német zászlót. A német választások éjszakáján a Toten Hosen zenéjére ünneplő hívek közül többen is német zászlót lengettek. A videón látható, hogy Hermann Gröhe, a kereszténydemokrata párt főtitkárának kezébe is kerül egy, ezt azonban Angela Merkel azonnal elveszi tőle, majd gyorsan a pódium szélére siet vele, és ott félrerakja. A kancellár fejét csóválva tér vissza a színpad közepére, és még ezután is szemrehányó tekinteteket vet a színpad bal oldala felé, ahonnan a zászló érkezett. A kommentekben többen azt írják, hogy Merkel hazaáruló, és ha ilyet tenne az amerikai vagy a francia elnök, abból óriási botrány lenne.

Angela Merkel és a német zászló

A kancellár később azt mondta: korai volt még akkor az ünneplés, hiszen a választási eredmény korántsem volt végleges. Az exit pollok ekkor még azt mutatták, hogy Merkel kereszténydemokratái az abszolút többséget is megszerezték a Bundestagban. A párthívek ezt óriási csinnadrattával ünnepelték, de Merkel óvatosabb volt  – és igaza is lett. 48 perc elteltével kiderült, hogy nem lesz meg a mandátumok több mint fele.

A németek többsége most is ellentmondásosan viszonyul a nemzeti zászlóhoz, ami sokakban rossz emlékű nacionalista felhangokat kelt. Komoly áttörést jelentett a németországi futball-vb, amikor tömegével lehetett látni német zászlókat felszabadultan lengető embereket az utcákon. Igaz, a Zöldek ifjúsági szervezete akkor is azt javasolta, hogy a német zászlókat módszeresen gyűjtsék be az utcákról.