Nem keresik a halottakat Lampedusánál

2013.10.04. 19:24

A rossz időjárási körülmények miatt felfüggesztették pénteken a holttestek utáni kutatást az Olaszországhoz tartozó, földközi-tengeri Lampedusa sziget partjainál, ahol csütörtökön több mint száz menekült vesztette életét egy hajótörésben.

155 embert mentettek ki csütörtökön, a búvárok eddig 111 holttestet hoztak felszínre. A túlélők elmondása szerint a hajón összesen 450-500 menekült utazott.

A balesetet az okozta, hogy a zsúfolt hajón tűz ütött ki, amely elől a menekültek a bárka egyik végébe rohantak, felborítva azt. A menekültek többsége nem tudott úszni, és sokan a hajó belsejében ragadtak a baleset közben.

Az elsőként a hajószerencsétlenség helyszínére érkező helyi halász, Vito Fiorina az AP hírügynökségnek pénteken azt mondta: amikor reggel hét óra körül rábukkant az életükért küzdő menekültekre, sokan közülük már annyira ki voltak merülve, hogy a nekik dobott mentőövet sem tudták megfogni.

Pápa: ez szégyen

Olaszországban nemzeti gyásznapot tartottak, Ferenc pápa pedig „a könnyek napját" hirdette meg péntekre, elítélve a világ közönyét, amivel a menekültek helyzetéhez viszonyul, írja a CNN. A pápa szégyennek nevezte a balesetet és konkrét intézkedéseket vár, amikkel el lehet kerülni a hasonló tragédiákat.

Lampedusán az üzletek zárva tartottak pénteken, a sziget kikötőjében pedig egy „szégyen" feliratú fekete zászló lengett.

A mindössze 20 négyzetkilométeres sziget az elmúlt években az életük kockáztatásával a Földközi-tengeren áthajózó afrikai bevándorlók „kapuja" lett Európa felé. Lampedusa közelebb fekszik az észak-afrikai partokhoz, mint Szicíliához.