Nem szüntetik meg az ír felsőházat

2013.10.05. 19:12

Meglepetésre nem támogatták az ír választók a parlament felsőházának megszüntetését az erre vonatkozó alkotmánymódosításról pénteken rendezett népszavazáson. A szombaton közzétett hivatalos végeredmény szerint a szavazók 51,7 százaléka elutasította a tervet. A választási részvétel mindössze 39,2 százalékos volt.

Közvélemény-kutatások azt jelezték előre, hogy az írek nagy többsége támogatni fogja a kormány által előterjesztett javaslatot.

A jobbközép Fine Gael és a Munkáspárt vezette kormánykoalíció azzal indokolta a lépést, hogy számításaik szerint évi 20 millió eurót takaríthatna meg a súlyosan eladósodott, nemzetközi mentőcsomagra szorult ország a szenátus feloszlatásával. Enda Kenny kormányfő emellett azt hangoztatta, hogy a 75 éve felállított szenátus elitista és nem demokratikus intézmény.

A terv ellenzői, elsősorban a legnagyobb ellenzéki párt, a Fianna Fáil, azzal kampányoltak, hogy a kabinet saját hatalmának kiterjesztése érdekében akarja megszüntetni a felsőházat. Szerintük a kormánynak nem feloszlatnia, hanem megreformálnia kéne a 60 fős testületet, amelynek jogkörei bár szűkre szabottak, de az alsóház által elfogadott jogszabályok felülvizsgálatára és a törvénykezés esetleges megakasztására kiterjednek.

Az eredmény elemzők szerint súlyos kudarc Enda Kenny számára, aki két és fél éve politikai reformok ígéretével jutott hatalomra.

"Ha valamit is tanultunk az Írországot sújtó gazdasági válságból, azt mindenképpen, hogy több felülvizsgálatra van szükség, nem kevesebbre" - jelentette ki a kampány során Micheál Martin, a Fianna Fáil vezetője a The Financial Times című lapnak. Szerinre ha eltörölnék a szenátust, néhány miniszter ellenőrzése alá kerülne "Európa leggyengébb parlamentje".

Igaz, a szenátus legutóbb 1964-ben késleltette egy törvény elfogadását.

Írország 1937-ben elfogadott alkotmánya erős parlamenti alsóházat és egy gyenge szenátust hozott létre. A kormányzat nevezi ki a szenátorok többségét. A felsőház törvénymódosításokat javasolhat, és hátráltathatja a jogszabályok elfogadását.