Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Agyi vérömlenyt találtak az argentin elnöknél

2013.10.06. 08:21

Egy hónap pihenést írtak elő az orvosok Cristina Fernández de Kirchner argentin elnöknek a kongresszusi választási kampány hajrájában, miután egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy vérömleny van az agyában. A hematóma egy olyan augusztus 12-i fejsérülés következménye, amelyről eddig nem tudott a közvélemény.

Az eset utáni CT-vizsgálat nem mutatott ki semmilyen rendellenességet a 60 éves politikus koponyájában, és nem volt semmilyen tünete. Szombaton azonban az államfő szabálytalan szívverésre és fejfájásra panaszkodott, ezért kórházba vitték, és megállapították, hogy úgynevezett krónikus subduralis – az agyhártya és az agyállományt borító burok, a pókhálóhártya közötti – vérömleny keletkezett. Abból, hogy pihenést és nem műtétet javasoltak az orvosok, szakértők szerint arra lehet következtetni, hogy a vérömleny túl kicsi ahhoz, hogy érdemes legyen operálni.

Kényes időszakban éri a kényszerpihenő Cristina Fernándezt, mert október 27-én félidős kongresszusi választásokat tartanak Argentínában. Amado Boudou alelnök lerövidítette külföldi útját, és visszatért a dél-amerikai országba, hogy ellássa az elnöki teendőket.

2012 januárjában egy rosszindulatú elváltozás miatt eltávolították az argentin elnök pajzsmirigyét, de végül kiderült, hogy nem rákos megbetegedésről volt szó. Cristina Fernández emellett krónikus magas vérnyomástól szenved. Az államfő férje – és hivatali elődje –, Néstor Kirchner 2010-ben hunyt el szívrohamban.