Emma
5 °C
10 °C

Economist: Orbán rossz ajtón kopogtat

2013.10.08. 17:54

Képzeletbeli vezetői összefoglalót írt Orbán Viktorról az Economist című brit lap Eastern Approaches blogja Orbán Viktor szerdai londoni látogatására, David Cameron miniszterelnök okulására.

„Orbán rossz ajtón kopogtat. Nem a mi értelmünkben vett konzervatív politikus. Felülről szervezett, túlközpontosított államot hoz létre, melyben a jóléti államot nacionalista retorikával vegyíti″ – kezdődik az összefoglaló.

Orbánnak a poszt szerint inkább a Munkáspárt és az EU-ellenes Függetlenségi Párt vezetőivel kéne találkoznia, az előbbihez a rezsicsökkentés köti, utóbbihoz Orbán „ellenséges külső erők″ elleni szabadságharcos szónoklatai.

Az írás emlékeztet: „Orbán anti-elitista retorikája zavarba ejtő. Közhelyszámba megy, hogy jól megy a jó kapcsolatokkal rendelkező üzletemberek új rétegének a Fidesz-kormány alatt. A megfelelő pártkapcsolatok és politikai orientáció meghatározhatják, és meg is határozzák a vállalat sikerét vagy kudarcát, különösen a közbeszerzésekben.″

A szerző szerint az adórendszer változásai és a „sokszor feldicsért″ romastratégia nem segítették a szegényeket és a romákat, akik közül sokan inkább a fejlődő világra, mint egy európai demokráciára emlékeztető körülmények között élnek, áram, ivóvíz és csatornázás nélkül.

Orbán túlzott központosítására és a felülről irányított, túl nagyra növő államra a trafiktörvény szolgál például: az írás emlékeztet, hogy családok ezrei vesztették el megélhetésüket, és számtalan esetben derült ki, hogy nepotizmus játszhatott szerepet a koncessziók odaítélésében.

A szerző Orbán rövid pórázával zárja összefoglalóját:

Talán az a legszembetűnőbb az Orbán-kormánnyal kapcsolatban, hogy milyen erősen a kezében tartja pártját: alig szivárogtatnak az elégedetlen képviselők, nem alakulnak különvéleményt formáló klikkek a díszes folyosókon, nem suttognak az utódjelöltek – mert nincsenek is. Lehet, hogy ebből mindannyian tanulhatunk?