Rudolf
1 °C
13 °C

Kilencemeletes úttorlasz épült Kínában

2013.10.08. 16:00

Úttorlasz vált egy kilencemeletes lakóházból a Kína középső részén fekvő Hszian (Xi'an) városában, miután kiderült: a felhúzott épület a 6,5 milliós város építés alatt lévő autópályájának nyomvonalába esik.

article-2448694-1894FE2400000578-709 634x423

A város vezetése nem tudott megállapodni a rossz helyen álló blokk lakóival – akiket a háromezer éves történelemre visszatekintő Hszian Nemzeti Emlékparkjának megépítése miatt költöztettek át korábbi lakóhelyükről –, így az ígért kárpótlási összeg megemelése helyett inkább lemondott az épület elbontásáról.

Helyette úgy döntött a hsziani tanács, hogy a nyolcsávos autópálya az eredeti tervek szerint épül meg, azzal a pontosítással, hogy a kilógó házsornál mindössze négysávosra szűkül.

„Nem nagy öröm egy hatvan méter széles autópálya közepén lakni, de kénytelenek vagyunk hozzászokni” – idézte a Daily Mail az egyik pórul járt lakót.

Kínából számtalan szabálytalanul felhúzott vagy körbeépített épület képe járta már be a világsajtót: Csöcsiang (Zhejiang) tartomány Venling nevű városában egy ötszintes házat építettek körbe autópályával, miután a tulajdonos nem volt hajlandó megválni otthonától a felajánlott kárpótlási összegért. (A helyzet később rendeződött, mert a városvezetés végül hétről kilencmillió forintnak megfelelő összegre emelte a kárpótlást, így a lakók elköltöztek.)

A nyáron pedig egy pekingi sziklakertes villa borzolta fel a közelben lakók kedélyeit: az otthon ugyanis egy toronyház tetejére épült.