Kábítószert találtak a Greenpeace lefoglalt hajóján

2013.10.09. 22:02

Kábítószert és gyanús berendezéseket találtak a Greenpeace jégtörőjén, amellyel a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái az északi sarkvidéki orosz olajkitermelés ellen tiltakoztak – közölték szerdán az orosz hatóságok. A környezetvédő szervezet rágalomnak tartja a kábítószerről szóló orosz bejelentést.

A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise átvizsgálásakor kábítószerre (a jelek szerint ópiátokra és morfiumra) bukkantak, jelenleg vizsgálják az anyagok eredetét és használatuk célját – mondta Vlagyimir Markin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője. Hozzátette, hogy kettős, polgári és katonai célokra egyaránt használható berendezéseket is találtak a fedélzeten.

Markin közölte: ennek megfelelően módosítani fogják az aktivisták ellen kalózkodás címén emelt vádat. A nyomozók szerint nyilvánvaló, hogy az ügy bizonyos érintettjeit az eddig megállapítottnál súlyosabb bűncselekményekért vonják majd felelősségre.

A vádlottakat – 28 Greenpeace-aktivistát és két szabadúszó újságírót – az észak-oroszországi Murmanszk kikötőjében tartják fogva. Szeptember 18-án tartóztatták le őket, miután hajójukkal megközelítették az orosz Gazprom óriásvállalat tulajdonában álló, jövőre üzembe helyezni tervezett olajfúró tornyot. A Greenpeace aktivistái a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen akartak tiltakozni akciójukkal, annak környezeti veszélyeire akarták felhívni a figyelmet.

Mihail Krejndlin, a Greenpeace oroszországi irodájának ügyvédje az ügy legújabb fejleményével kapcsolatban rámutatott: a hajó szeptember 24. óta legénység nélkül van és ismeretlen emberek felügyelete alatt áll. "Nem akarok vádolni senkit, de azt talál ott az ember, amit akar" – tette hozzá, arra célozva, hogy az állítólagos drogot valaki akár el is helyezhette a jégtörő fedélzetén. Krejndlin az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta: a szervezet belső szabályzata tiltja kábítószerek birtoklását és használatát.

A Greenpeace vezetője szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett levelében kérte az aktivisták elengedését, és túsznak ajánlkozott helyettük. "Felajánlom magamat fedezetül a Greenpeace aktivistáiért, ha óvadék ellenében elengedik őket" – írta Kumi Naidoo, hozzátéve, hogy kész Oroszországban élni az ügy lefolyásának egész ideje alatt. Hangsúlyozta, sem ő, sem az aktivisták bármelyike nem tekinti magát törvényen felül állónak, egyúttal sürgős találkozót kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

A Greenpeace a közleményben utal rá, hogy természetes, hogy voltak morfinszármazékok a hajón: azok az orvosi ellátmány részei, melyek nélkül a holland törvények alapján ki sem hajózhatnak. A Greenpeace szerint a hajót a drogszigorukról híres norvég hatóságok is átvizsgálták, de a kutyák semmit sem találtak.  Emiatt feltételezik, hogy a drogvád koholmány, amivel az orosz hatóságok a bebörtönzött aktivistákat akarják rosszabb színben feltüntetni, hogy csituljon az ügy miatti nemzetközi felháborodás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét