Magyar nyelvű plakáton berzenkednek a szlovákok

2013.10.09. 15:26 Módosítva: 2013.10.09. 15:26

Dél-Szlovákiát elárasztották a magyar nyelvű hirdetések, miközben a szlovák felirat apró betűs – írja a Bumm.sk a szlovák Markíza tévére hivatkozva. Példaként a Híd plakátját hozták fel, amelyen a párt egyik politikusát reklámozzák.

„Az a gond, hogy választási ígéreteiket egy magyarul nem beszélő szlovák nem érti” - közölte a Markíza. A riport arra is felhívja a figyelmet, hogy a Híd plakátjain szerepel a szlovák felirat is, ám kisebb betűméretben. „Első ránézésre nem is lehet észrevenni” – mondta tévé riportere.

A Markíza szerint azonban ezzel is megsértik a nyelvtörvényt, amely szerint az államnyelven szóló feliratnak legalább olyan méretűnek kell lennie, mint a magyarnak. A tévécsatorna megszólaltatta a szlovák kulturális minisztériumot is, amelynek képviselője megerősítette, hogy a magyar feliratnál kisebb betűkkel feltüntetett államnyelvű szöveg törvénysértésnek minősül.

A minisztérium szerint a gyakorlat ismételten azt bizonyítja, hogy továbbra is léteznek olyan társaságok, amelyek megsértik az állampolgárok államnyelven történő információhoz jutásának jogát. A plakáton szereplő Nagy József, a Híd politikusa közölte: nem érdekli a törvény, kifizeti a bírságot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM