Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Egy nappal a választások előtt megvolt az eredmény

2013.10.10. 08:44

Arra az előzmények ismeretében senki nem számított, hogy Azerbajdzsánban tiszták lesznek a választások, vagy netán lesz bármi esély is Ilham Aliyev elnök megbuktatására, de az azért már egy irányított demokráciánál is túlzás, hogy a kormány előre rögzíti, hogyan is kell kinéznie a választási végeredménynek.

Márpedig a Washington Post külpolitikai blogja szerint pontosan ez történt, hiszen az azeri állami szervektől véletlenül már kedden kiszivárgott a szerdai voksolás végeredménye. A központi választási bizottság ugyanis egy olyan okostelefon-alkalmazást publikált, ami azt mutatta, hogy Aliyev elnök 72,76 százalékkal nyert, második helyre a vezető ellenzéki jelöltet, Dzsamil Haszanlit tette 7,4 százalékkal.

images-cms-image-000000284

Az alkalmazást gyorsan törölték, a választási bizottság pedig sietve elkezdett azzal védekezni, hogy ők csak a 2008-as választási eredményeket publikálták, amivel a rendszert tesztelték. Ez a magyarázat elég nevetségesen hangzik, hiszen a lista az idei és nem a 2008-as jelölteket mutatta.

Úgy tűnik egyébként, hogy a választási app kissé alábecsülte az Elnök Úr teljesítményét, hiszen ma hajnalban, a szavazatok 80 százalékának összeszámlálásakor Ilham Aliyev szerény 85 százalékos eredménnyel vezetett.