no

Legyőzte Amerikát, ágyúkoporsót kapott

2013.10.13. 14:20
Százezrek kísérték utolsó útjára vasárnap Hanoiban Vo Nguyen Giap tábornokot, Vietnam legendás történelmi alakját, aki a francia gyarmatosítókat és az Egyesült Államok hadseregét is sikeresen kiűzte az országból.

A jó stratégiai étzékéről és kíméletlen eszközeiről elhíresült hadvezér 102 éves korában hunyt el október 4-én egy katonai kórházban, hosszú betegséget követően. Holttestét szülőföldjére, Quang Binh közép-vietnami tartományba szállítják. Vietnami zászlóval betakart, ágyútalpra helyezett koporsóját százezer fős, síró gyászmenet kísérte Hanoi belvárosából a repülőtérig.

Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára vasárnap, mielőtt a gyászmenet elindult volna, beszédet mondott, amelyet az állami televízió is közvetített. Egyebek közt hangoztatta, hogy Giap "az emberek tábornoka volt, emléke örökké megmarad szívükben, és a történelemben. Távozása nagy veszteség".

Giap, akit temperamentuma és vakmerősége miatt csak Vörös Napóleonként emlegettek, óriási tiszteletnek örvendett Vietnamban, és hírnévben csupán mentora, Ho Si Minh, a független Vietnam első elnöke múlja felül. A partizánhadsereget vezető tábornok 1954-ben legyőzte a francia csapatokat Dien Bien Phu-nál. Győzelmének stratégiai hátterét ma is tanulmányozzák a katonai akadémiák hallgatói, mert nem csupán Vietnam függetlenségéhez, hanem a gyarmati rendszer bukásához vezetett az egész indokínai térségben.

Az indokínai háború hőseként emlegetett Giap jelentős szerepet játszott az Egyesült Államok által támogatott dél-vietnami kormányzat legyőzésében, 1975 áprilisában ő volt a Saigon, a volt dél-vietnami fővárost elfoglaló csapatok irányítója. A győzelem után egyesítették újra a kommunista Észak-Vietnamot a déli területekkel. Katonai sikerei ellenére politikai karrierje meghiúsult. 1975-ben leváltották az észak-vietnami hadsereg éléről, és a hatalom első emberével, Le Duannal, a Vietnami Kommunista Párt főtitkárával szembeni nyílt konfliktusa miatt lépésről lépésre háttérbe szorították. Giap sokáig megtarthatta miniszterelnök-helyettesi címét, végül 1991-ben szorították ki teljesen a kommunista párt központi bizottságából.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport