Előd
10 °C
16 °C

Berlusconit két évre eltiltották közhivatal viselésétől

2013.10.19. 12:43

A milánói másodfokú bíróság szombaton két évre eltiltotta közhivatal viselésétől az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökét. A bíróságnak arról kellett döntenie, milyen mellékbüntetést szab ki a Mediaset-perben a nyáron egy év letöltendő börtönre ítélt volt miniszterelnökre.

A másodfokú testület az ügyészség által kért eltiltást szabta ki. Ez kevesebb, mint a per májusi másodfokú ítéletében kért öt év eltiltás, amelyet a semmítőszék túlzottnak tartott. Berlusconi védői a vállalkozó-politikus büntetlen előéletére tekintettel azt kértek, hogy ne tiltsák el a közhivataloktól.

Niccolo Ghedini, Berlusconi ügyvédje bejelentette, hogy a mostani ítélet ellen is a semmítőszéknél fellebbeznek. Ha a semmítőszék a következő hónapokban megerősíti az ítéletet, Berlusconi két évig nem indulhat parlamenti választásokon. Ghedini hangsúlyozta, hogy Berlusconi - aki mindig is ártatlannak vallotta magát - a bíróság által "feltételezett" adócsalásért már 11 millió eurót fizetett be az olasz adóhatóságnak.

Az ítéletek ellenére a PdL-elnöke továbbra is az olasz parlament tagja. A Berlusconi mandátumának visszavonásáról tartandó szenátusi szavazás időpontjáról a felsőház mentelmi bizottsága október 29-én határoz. Ami a börtönbüntetést illeti, Silvio Berlusconi októberben azt kérelmezte, hogy ezt egy év közhasznú munkával tölthesse le. Ennek helyszínéről és feltételeiről az illetékes bíróság döntése jövőre várható.