Szmogba borult Észak-Kína

2013.10.21. 11:25

Szünetel az oktatás, leálltak az autópályák és a város repülőterét is be kellett zárni a Kína északkeleti részén fekvő Hejlungcsiang tartományban és központjában, Harbinban, miután a várost sűrű szmog lepte el. Beszámolók szerint 50 méterre sem lehet ellátni a 4,7 milliós városban.

Az 1,3 milliárdos ország tizedik legnagyobb települését Kína leghidegebb városaként tartják számon. A helyi sajtó szerint a város fűtőrendszere okolható azért, hogy Harbinban a levegő szennyezettsége bizonyos szegmensekben huszonötszörösen haladja meg az egészségügyi határértéket. Néhány helyen a 2,5 mikron átmérőjű részecskék aránya a normál érték 50-szeresét is elérte. Ennek harmadát már egészségügyileg rendkívül kockázatosnak tartják – írta a Reuters.

Vörös jelzést adtak ki a hatóságok a szmog miatt két másik tartományban is. A kínai blogoszférának is a sűrű füst volt a legfőbb témája hétfőn. „Ma mindenki elkésett az egyetemről, mert nem találtuk meg az épületet" – idézett a BBC egy bejegyzést a Twitter kínai megfelelőjéről, a MaltzZz-ről.

A szmog persze nem ritka a kínai nagyvárosokban, Peking is rendszeresen borul sűrű füstbe a korszerű szűrőket nélkülöző ipari objektumok és a gyorsan növekedő autóforgalom miatt. Kínában az erőművek kétharmada szénnel működik. Kína a világ legnagyobb szénfogyasztója. Az ország hatalmas, könnyen kitermelhető szénkészlettel rendelkezik. A világ bizonyított készleteinek nyolcada azonban rohamosan fogy, az ország ugyanis energiaigényének csaknem 70 százalékát szénből biztosítja.