Ciánnal öltek meg háromszáz elefántot

2013.10.22. 15:16

Ciánnal öltek meg több mint háromszáz elefántot orvvadászok Zimbabwében, az ország legnagyobb nemzeti parkjában, a Hwangéban. Természetvédelmi szakemberek szerint huszonöt éve nem történt ilyen súlyos pusztítás Afrika déli részén, írja Telegraph.

Az orvadászok az elmúlt három hónapban ciánt szórtak a vízzel teli gödrökbe és az olyan ásványkicsapódásokra, amelyeket az állatok nyalogatni szoktak. A mérgezésben nem csak elefántok pusztultak el. A tetemeket oroszlánok, hiénák és keselyűk falták fel, velük is végzett a cián, mint ahogy azokkal az állatokkal is, amelyek ugyanabból a vizesgödörből ittak.

A zimbabwei hatóságok szerint kilencven elefánt pusztult el a mérgezésben, de a nemzeti parkban engedéllyel dolgozó vadászok a légifelvételeken több mint háromszáz elefántot számoltak össze. Öt orvvadászt már letartóztattak az esettel összefüggésben.

A zimbabwei hatóságok szerint a ciánt a nemzeti park falvaiban élők keverték az állatok vizébe, mivel a feketepiacon 105 ezer forintot is kaphatnak az elefántok agyaráért. Az agyarkereskedők Dél-Afrikában értékesítik az árut, a vételi ár sokszorosáért, 3,5 millió forint körül összegért. 2011-ben összesen 17 ezer afrikai elefántot öltek meg az agyaráért egy, a veszélyeztetett fajokkal foglalkozó nemzetközi szervezet adatai szerint.  • Hírek
  • Bankszámla