Emberkereskedők adták volna el a szőke Mariát

2013.10.22. 22:32

A görög rendőrség szerint elképzelhető, hogy emberkereskedők korábban el akarták adni a múlt héten, egy görög romatáborban talált kislányt. A tervük azért hiúsult meg, mert a hatóságok nyomozni kezdtek a hálózat után. 

Azt feltételezik, hogy a gyereket rögtön születése után adták volna egy tehetős, gyerek nélküli házaspárnak, ám végül ingyen vagy nagyon kevés pénzért került a roma házaspárhoz. Egy felvétel is előkerült, amin a kislány fiatalabban egy ünnepségen táncol, majd a roma pár karjaiban is látható. 

A larisszai bíróságon gyermekrablással, illetve gyermekkereskedelemmel gyanúsított férfi és nő szerint egy bolgár férfi bízta rájuk a gyereket, állítólag senki nem volt, aki a gondját viselje. 

Több szálon folytatják a nyomozást. A bolgár férfit is keresik, akinek a számát a most letartóztatott pártól szerezték meg, illetve kutatás indult a kislány vér szerinti anyja után. A hatóságok nem zárták ki, hogy további letartóztatások lesznek az ügyben. 

Kiderült az is, hogy Maria nem négyéves, ahogy születési anyakönyvi kivonatában áll, hanem egy-két évvel idősebb lehet. Az athéni polgármester az ügy miatt kirúgta a város anyakönyvi kivonatokat kezelő osztályának vezetőjét, ahol a hamis papírokat kiállíthatták 2009-ben. 

A kislány nem szerepel az Interpol által keresett gyerekek listáján, viszont kedden egy amerikai házaspár felvette a kapcsolatot a görög hatóságokkal. Azt gyanítják, hogy kétévesen eltűnt gyermekük lehet, akire a hatóságok bukkantak. A görög rendőrség kedden azt közölte, tíz esetet lehet összefüggésbe hozni Mariával. 

Az ügy miatt nagy nyilvánosságot kapott a gyerekkereskedelem problémája Görögországban, a bűnbandák állítólag tizenöt-húszezer eurót is keresnek egy-egy gyerekkel.