Ufó szívatta az iráni légierőt

2013.10.22. 18:37

Az iráni légierő azonosítatlan repülő tárgyat vett üldözőbe még 2004 novemberében, nem sokkal azután, hogy az ország bejelentette az araki atomerőmű építését, idéz a Huffington Post egy repülőgépekkel foglalkozó szaklap októberi számából. 

A Combat Aircraft Monthly szerint az iráni hatóságok kilenc éve egy légi járművet észleltek az atomerőmű közelében, drónnak gondolták, de a tárgy képes volt tíz mach sebességre felgyorsulni és a föld fölött lebegni. Az üldöző iráni gép pilótája gömb alakúnak írta le a tárgyat, komoly turbulenciát észlelt, amikor megközelítette. Megpróbálta bemérni, és kilőni rá egy rakétát, de ekkor az objektum felgyorsított "és olyan gyorsan eltűnt, mint egy meteor". 

Leírtak egy másik esetet is, akkor a légierő gépe üldözőbe vett egy azonosítatlan repülő tárgyat, de ahogy megközelítette, a repülő radarja és műszerei meghibásodtak.

Az incidens egy híres, 1976-os észleléshez hasonló. Teherán közelében azonosítatlan repülő tárgyat üldöztek a légierő gépei, amikor meghibásodott a fegyverrendszerük. A lakosság és a média azóta több észlelésről is beszámolt, legutóbb 2009-ben kapott nagy nyilvánosságot egy ilyen eset, viszont az ország vezetésének más magyarázata van. 

„A legtöbb csillogó objektum az égen, amit az emberek látnak, az amerikaiaké, ezekkel kémkednek a nukleáris és katonai létesítményeink után" - magyarázta a jelenséget még 2009-ben az iráni hírszerzés vezetője. 

Az ismert amerikai kémrepülők egyike sem rendelkezik ilyen tulajdonságokkal, a 2011-ben az irániak által lelőtt drón volt az egyik legfejlettebb eszközük.