Letartóztatták a 18 ember halálát okozó bolgár kamionost Seattle-ben

2013.10.22. 11:40

Letartóztatták Amerikában azt a bolgár férfit, aki 1995-ben egy pótkocsis kamionnal a román határon át illegálisan menekülteket szállított Magyarországra, akik közül 18 Srí Lanka-i állampolgár a levegőtlen, felforrósodott pótkocsiban megfulladt.

Az 58 esztendős Plamen Vladimirov Trifonovot Bulgáriában embercsempészéssel és gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg, és egy bíróság 2002-ben nyolcévi börtönbüntetésre ítélte. Az amerikai hatóságok azután tartóztatták le őt a múlt héten Kirklandban, Seattle elővárosában, hogy Bulgária kérte kiadatását.

A magyar rendőrség 1995. július 15-én Győr közelében bukkant az elhagyott, bolgár rendszámú kamionra, melynek pótkocsijában 18 halottat talált. A szerelvényen összesen mintegy 40 illegális menekült utazott. A vontatóban lévő, életben maradt embereket az embercsempészek kiengedték, azzal, hogy megérkeztek úti céljukra, Németországba. A menekülteket a magyar határőrök röviddel ezután elfogták. Elmondták, hogy Romániában szálltak a kamion pótkocsijába, és fejenként 800 dollárt fizettek az embercsempészeknek.

A bolgár kamionos, aki a tragédia után visszatért Bulgáriába, azt vallotta, hogy Győr mellett vette észre, hogy utasai megfulladtak, és ijedtségében visszaindult Bulgáriába. Az embercsempész akcióban több bolgár állampolgár is közreműködött. Arról nincs információ, hogy Trifonov hogyan kerülte el a rá kiszabott börtönbüntetés letöltését, és hogyan jutott az Egyesült Államokba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport