Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Hét keresztszülője lesz György hercegnek

MTI/Index
2013.10.23. 13:29

Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyerekének keresztszüleit a szerda délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezte meg az udvar. A megtiszteltetés Oliver Bakernek, Emilia Jardine-Patersonnak, Hugh Grosvenornak, Jamie Lowther-Pinkertonnak, Julia Samuelnek, William van Cutsemnek és Zara Tindallnak jutott.

A legközelebbi rokon a keresztszülői névsorban Zara Tindall, aki Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő lányának - Károly trónörökös, Vilmos édesapja húgának - lánya, vagyis Vilmos herceg első unokatestvére. Jamie Lowther-Pinkerton Vilmos herceg és öccse, Harry egykori személyi titkára, Hugh Grosvenor gróf a leggazdagabb brit ingatlanbirtokos család tagja (apja, Westminster hercege aki a legnagyobb értékű ingatlanportfolióval bír Londonban és környékén), William van Cutsem Vilmos és Harry gyerekkori barátja, ugyancsak egy nagybirtokos nemesi család gyereke. Julia Samuel Vilmos és Harry néhai édesanyjának, az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek volt az egyik legközelebbi barátja, Oliver Baker Vilmos és Katalin egykori egyetemi évfolyamtársa, Emilia Jardine-Paterson pedig Katalin hercegnő középiskolai diáktársa volt.

A keresztszülők kilétét hetek óta folyamatosan találgatta a brit sajtó és a fogadóirodák. Zara Tindallt, Jamie Lowther-Pinkertont és William van Cutsemet gyakorlatilag biztos befutónak tekintették, de a névsorból hiányzik a sajtó és a fogadási szakértők néhány favoritja. Feltűnő például, hogy a listán nem szerepel Thomas van Straubenzee, Harry herceg gyerekkori jó barátja. A holland származású van Straubenzee-dinasztia régóta a brit királyi család bennfentes baráti körébe tartozik, és Thomas van Straubenzee Vilmos hercegnek is közeli barátja.

Szintén nem kapott keresztszülői felkérést Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja. Pelly a londoni Ritz szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klubnak, a Mahikinek - Vilmos és Harry kedvenc londoni ivójának - egyik tulajdonosa. Vilmos állítólag ragaszkodott volna Pellyhez, de a brit bulvársajtó már a névsor közzététele előtt azt írta, hogy a királynő nem nézte volna jó szemmel, ha dédunokájának egyik keresztszülője egy kocsmáros.

A három hónapos György herceget Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli délután a Szent James-palota királyi kápolnájában. A herceg neve körül még a keresztszülők személyénél is nagyobb találgatás folyt, július közepén jelentették be, hogy György Sándor Lajosnak fogják hívni.