Nem kalózok, huligánok

2013.10.24. 11:12

Ejtették a kalózvádat az Oroszországban fogvatartott Greenpeace-aktivisták ellen. Ehelyett most „huliganizmussal” vádolják őket, aminek ugyan kisebb a maximális büntetési tétele, de akár hét évet így is kaphatnak, igaz, lehet, hogy pénzbírsággal megússzák. A környezetvédő szervezet szerint az ügy orosz hatósági kezelése így is durván aránytalan.

Az északi-tengeri ásványkincs nagymértékű kitermelése ellen tiltakozó aktivisták még szeptember közepén láncolták magukat a Gazprom egyik olajfúró tornyához. Az orosz hatóságok szokatlan keménységgel léptek fel: kommandósokkal foglalták el a Greenpeace holland zászló alatt közlekedő Artic Sunrise nevű hajóját, valamint letartóztatták a 18 különböző állampolgárságú aktivistát. Murmanszki börtönükből óvadék ellenében sem engedték ki őket, hiába éltek panasszal a rossz fogvatartási körülmények miatt.

Az erősen vitatható jogalapú kalózkodás mellett az állítólag a hajón talált kábítószer miatt is eljárást akartak indítani ellenük. A kalózvád mostani ejtése nem meglepő: már Vlagyimir Putyin is úgy nyilatkozott, hogy „egyértelmű, hogy a környezetvédők, bár megsértették a nemzetközi jogot, nem kalózok”. Azonban a fogvatartottak „ugyanannyira nem huligánok, mint ahogy kalózok sem voltak” – nyilatkozta Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace Russia vezetője.

A Greenpeace elleni orosz fellépés ellen folyamatosan a nemzetközi tiltakozások. Múlt héten 11 Nobel-békedíjas levélben kérte az orosz elnököt a hivatalos álláspont újragondolására.