Mihály
2 °C
16 °C

Obama nem tudott Merkel lehallgatásáról

2013.10.26. 19:54

Az Egyesült Államok arról biztosította a német kormányt, hogy Barack Obama elnök semmit sem tudott Angela Merkel telefonjának feltételezett megigyeléséről - írta a The New York Times szombati számában, források megnevezése nélkül. A lap értesülése szerint Susan E. Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója biztosította erről német kollégáját, de magát a megfigyelés tényét nem erősítette meg.

A lap azt írja, a jelek szerint legalább egy évtizede szerepel a német kancellár mobilszáma az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási listáján, ami azt jelenti, hogy még a Bush-kormányzat alatt kezdődhetett a lehallgatás. Nem világos, hogy mi volt a Bush-kormányzat indíttatása, ahogy az sem, hogy Obama „miért nem tudott öt, elnökként eltöltött év után sem semmit arról, ami történt” – írta a lap.

Ugyancsak szombaton a Spiegel című német lap az NSA titkos adattárából való kivonatra hivatkozva azt írta, hogy Merkel telefonja 2002 óta szerepel az NSA felderítési célpontjainak listáján. A Spiegel úgy tudja, a szám GE Chancellor Merkel (Merkel ném. kancellár) megnevezés alatt szerepel az NSA-nél. A Spiegel birtokába került feljegyzésből nem derül ki, hogy beszélgetések tartalmát is lehallgatták-e, vagy csak híváslistákat értékeltek ki. A lista minden jel szerint még 2013 júniusában, Obama berlini látogatása előtt néhány héttel is érvényes volt.

Az elmúlt napokban Párizsban és Berlinben nagy felzúdulást váltott ki, hogy az NSA több tízmillió francia telefonbeszélgetést hallgatott le, és megfigyelhették Angela Merkel mobiltelefonjának forgalmát is.

Merkel szerdán telefonon közölte Obamával, hogy elfogadhatatlannak tartja a barátok közötti kémkedést. Beszélgetésük tartalmát nem fedte fel a sajtónak a kancellár. Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egy szóvivője a Spiegel Online-nak így fogalmazott: az amerikai elnök biztosította a német kancellárt arról, hogy az Egyesült Államok nem figyeli meg a kommunikációját, és a jövőben sem tesz ilyet. A szóvivő kitért az elől a kérdés elől, hogy ez a kijelentés a múltra vonatkozóan is érvényes-e.