Lakodalmas buszt robbantottak fel

2013.10.27. 17:34

Út mentén elrejtett pokolgép végzett 18 civillel vasárnap Afganisztán keleti, Gazni nevű tartományában, közölte a helyi rendőrség. A fővárostól, Kabultól délnyugatra lévő tartomány fölött egyébként gyenge a hatóságok ellenőrzése.

Az áldozatok között 14 nő, 3 férfi és egy gyerek volt, írja a Pajhwok afgán hírportál. Egy lakodalomból jöttek, amikor felrobbant az autóbuszuk. Mindannyian egy család tagjai voltak. Hét sérült jutott el a Gazni-i kórházba, de Baz Mohammad Himmat kórházigazgató tájékoztatása szerint ketten már belehaltak a súlyos sebesülésikbe. Az a híradásokból nem derül ki egyértelműen, hogy őket beleszámolták-e a rendőrság által jelentett 18-ba.

Gazni tartományban gyakoriak a tálib felkelők merényletei a hatóságok ellen. Rendszerint aknákat és az utak mentén elrejtett pokolgépeket használnak. Az ilyen, házilag készített robbanó eszközök okozzák a legnagyobb veszteségeket a lakosság soraiban.

A BBC szerint korábban a Nato Gazni legveszélyesebb területekén írta le a baleset környékét.

Az ENSZ adatai szerint az év első felében 1319 civil halt meg és 2533 sebesült meg az afganisztáni háborúban. Nagy részükkel ilyen pokolgépek végeztek. Vasárnap Kabulban is volt egy merénylet, amelynek célpontja autóbuszukra váró katonák voltak. A katonáknak nem esett bántódásuk, egy tízéves gyereklány azonban életét vesztette.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport