147 km-es széllökések Franciaországban

2013.10.29. 07:28 Módosítva: 2013.10.29. 13:55

Legkevesebb 16 áldozata lehet Európában az utóbbi évek legnagyobb viharának, ami vasárnap és hétfőn söpört végig Anglián, Franciaország északi részén és Németország több tartományán, de nem kímélta Hollandiát és Dániát sem.

Lassan helyreáll a rend, több helyütt azonban továbbra is fennakadásokra lehet számítani a vasúti közlekedésben és még mindig háztartások százezrei vannak áram nélkül. Összesen 535 ezer háztartás maradt egy időre áram nélkül, írja a L'Express.fr. Most Skandinávia és a balti államok felé halad a viharzóna.

  • Nagy-Britanniában öten haltak meg, Londonban állt és akadozott a metró- és vonatközlekedés hétfőn. A Mirror szerint kedd délután még mindig 61 ezer háztartás maradt áram nélkül. A tűzoltók folyamatosan szállítják el a kidőlt fákat és leszakadt ágakat. Az összes kár mértékét egymilliárd fontra (kb. 332 milliárd forint) becsülik. Kedden még mindig számítani kell esőre, ezért több területen is áradásveszély van érvényben. A vasúti közlekedésben néhány helyen késések vagy járatkimaradások várhatók.
  • Németországban hét áldozata van a viharnak. Az ország északi részén a légi- és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott a vihar, ami sok helyen fákat döntött ki. Egy férfi az autójában halt meg, amikor rádőlt egy fa.
  • Franciaországban is van egy áldozata az időjárásnak: egy eltűnt nőt az 5-6 méteres hullámok ragadták el és már csak a holttestét találták meg. Több mint 70 ezer francia háztartásban nem volt áram. A széllökések ereje Gris-Nez-nél elérte a 147 km/h-s sebességet is.
  • Hollandiában két ember vesztette életét a pusztító viharban, Amszterdamban rádőlt egy fa egy nőre.
  • Dániában egy sofőrt Holbaek városánál egy úttestre zuhanó fa sebesített meg halálosan, előző nap egy férfit lehulló tetőcserepek ütöttek agyon Seeland szigetén. A legtöbb vasútvonalon állt a közlekedés az országban, és harmincöt gépnek kellett vesztegelnie a koppenhágai reptéren, írja a Le Monde. Koppenhágában egy ház teljes állványzatát döntötte le a szél.
  • Svédországban továbbra is mintegy 60 ezer háztartásban tapasztalható áramkimaradás, 35 ezer lakóházban nem működik a vezetékes telefon. A vidéki, félreeső településeken több napba telhet, míg helyreállítják az áramellátást.
  • A balti országokban is jelentős fennakadásokat idézett elő a pusztító vihar. Az állami energiaszolgáltató vállalat adatai alapján Lettországban mintegy 100 ezer háztartás maradt áram nélkül. A rigai repülőtéren kedden törölték a dán fővárosba, Koppenhágába tartó járatokat. Észtországban mintegy 60 ezer háztartás észlelt áramkimaradást a megrongálódott vezetékek miatt.
  • Magyarországon a viharból lényegében semmit sem fogunk érezni. A ciklon az erejéből jelentősen veszítve a balti államok környékére és Oroszországhoz érkezik meg, tudtuk meg az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletesétől.