Átadták a Boszporuszt átszelő alagutat

2013.10.29. 15:15

Kedden, a török állam kilencvenedik születésnapján adták át azt a vasúti alagutat, amelyik átszeli a Boszporuszt, írja a BBC. Az Európát Ázsiától elválasztó tengerszorost – ami a Fekete-tengert a Márvány-tengerrel köti össze –, így egy 13,6 kilométeres alagút fogja átszelni, melynek 1,4 kilométernyi szakasza megy a tenger alatt.

A 60 méter mély földrengésálló alagút építése 2004-ben kezdődött, de mivel bizánci romokat találtak, az építkezés elhúzódott. Az építmény ötletével egy oszmán szultán már 1860-ban előrukkolt, így a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan régi álma teljesül azzal, hogy neki lesz lehetősége átadni az alagutat. A kormány azt is reméli, hogy a vasútvonal fontos kereskedelmi útvonallá fog válni.

A Marmaray névre hallgató projekt összesen 4 milliárd dollárból (kb. 850 milliárd forintból) valósult meg, amelyből egymillió dollárt a japán központi bank, a Bank of Japan állt, így a japán elnök, Abe Sindzó is ott lesz az átadáson.

A projekt keretén belül már meglévő isztambuli külvárosi vasútvonalakat is bővítenek. A 75 ezer ember szállítására képes vasútvonal így enyhíthet azokon a dugókon, amelyeket az a 2 millió isztambuli okoz, akik nap mint nap átmennek a Boszporuszon.