Két robbantás Mahacskalában

2013.10.30. 16:28

Öt perc eltéréssel két robbanás rázta meg Mahacskalát szerda délután. Az Oroszországhoz tartozó Dagesztán fővárosában a rendőrség szerint egy férfi helyezte el a robbanószerkezeteket tartalmazó szatyrokat a két, egymás mellett álló belvárosi bolt bejáratánál – írta a Lifenews.ru.

A robbanások során egy ember meghalt, heten megsebesültek. A helyszínt lezárták, lekapcsolták az áram- és gázszolgáltatást, a robbanás után keletkezett tűz miatt. A lángokat egy órán belül eloltották.

Már nem Csecsenföld a legforróbb

A dél-oroszországi régióban az elmúlt évtized során a fokozatosan pacifikált, Ramzan Kadirov vezette Csecsenföld helyett mindinkább a szomszédos Ingusföld, és a tucatnyi nemzetiség lakta, fél magyarországnyi méretű Dagesztán lett a robbantásos merényletek legfőbb helyszíne.

A radikális iszlám térhódítása egyre szembetűnőbb a hárommillió fős, 30 százalékban avarok, 17 százalékban darginok, 15 százalékban kumikok, 13 százalékban lezginek lakta, Kaszpi-tenger melletti autonóm köztársaságban, ahol a lakosságnak csupán három százalékát teszik ki az oroszok.

A vahhabita nézetek elsősorban a fiatalok körében terjednek. Meglepő módon egyetemeken tanuló lányok is nagy számban vannak a hívek között, noha a radikális eszmék alapján ők nem is vehetnének részt az oktatásban. A fiatalok szerint a helyi, „hagyományos iszlám" nem hordozza a valódi értékeket, már csak azért sem, mert képviselőik – állítják a vahhabiták hívei – az orosz hatóságokkal állnak szoros kapcsolatban. (Nem véletlen, hogy a merényletek többségének célpontját az állami szervek képviselői, főként rendőrök adják.)

A múlt héten egy öngyilkos merénylő nő robbantott a Dagesztántól északra fekvő Volgográdban is. A harminc éves Naida Ahijalova saját maga mellett további hét ember életét oltotta ki, 28 embert, köztük tizenkét gyermeket megsebesített.