Washingtont nem hatja meg Snowden

2013.11.04. 13:43

Nem kívánja meghallgatni az amerikai Kongresszus Edward Snoedent. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) egykori alkalmazottjának a Fehér Ház tanácsadói a külön meghallgatás helyett azt javasolják, hogy jöjjön haza a neki menedékjogot biztosító Oroszországból és a bíróság előtt feleljen az amerika titkosszolgálatok lehallgatási gyakorlatát felfedő kiszivárogtatásaiért.

Az Obama-kormányzat tanácsadója, Dan Pfeiffer, Dianne Feinstein demokrata képviselő, valamint Mike Rogers a Képviselőház Nemzetbiztonsági Bizottságának vezetője is elutasította, hogy Snowden ne a bíróság előtt, hanem privilegizált körülmények között közölje mondanivalóját.

Pfeiffer elmondta: nem merült fel, hogy kegyelmet gyakorolva ejtenék a vádakat, azután sem, hogy Snowden egy ezt is érintő levelet adott át a német parlament egyik veterán képviselőjének.

Snowden november 1-jén találkozott Moszkvában Hans-Christian Ströbele német parlamenti képviselővel. A Zöldek ügyvéd-politikusa – aki a Vörös Hadsereg Frakció több tagját és a 68-as megmozdulások néhány résztvevőjét is védte a bíróság előtt – átvette a már említett levelet Snowdentől, amelyben az Egyesült Államokban államtitkosértéssel vádolt férfi arról a reményéről írt, hogy a nemzetközi sajtóvisszhang nyomán ejtik ellene a vádakat és így segíthet a teljes igazság felfedésében. „Nem lehet bűn az igazat mondani" – írta a 30 éves Snowden, akire a vádak alapján nagyjából ugyanekkora büntetés várna hazájában.

Snowden korábban jelezte, hogy a német parlament meghallgatását is szívesen fogadná, feltéve, ha ezután ott is maradhatna.

Németország a nyáron – amikor Snowden Hongkongból eljőve csaknem egy hónapig vesztegelt a moszkvai repülőtér tranzitvárójában – arra hivatkozva utasította el mendékjogi kérelmét, hogy azt csak az országba érve lehetne benyújtani. Most azonban, miután kiderült, hogy Angela Merkel kancellárt is évek óta lehallgatta az NSA már szívesebben vennék, ha Snowden információval szolgálna. A Kreml ez elé nem gördít akadályt, igaz, úgy tűnik, Snowdennek kevéssé felel meg, hogy információit Oroszországban ossza meg a német képviselőkkel.

Snowdennek mind több támogatója van Németországban is: a hétvégén ötven ismert német közéleti személyiség írta alá azt Der Spiegelben megjelent felhívást, amelyben menedékjogot kérnek hazájuktól Snowden számára.