Megjött az év tájfunja a Fülöp-szigetekre

2013.11.08. 07:16 Módosítva: 2013.11.08. 11:42

Megérkezett pénteken az év legerősebb tájfunja a Fülöp-szigetekre. A Haiyan néven emlegetett, 5. kategóriás, tehát a lehető legerősebb tájfun elsőként az ország középső szigeteit (főként Leyte és Samar szigetét) érte el, ahonnan már több mint százezer embert kiköltöztettek az esetleges katasztrófa elkerülése érdekében. Összesen több mint egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát a vihar miatt.

Az egyes lökéseivel az óránként több mint 300 kilométeres sebességet is elérő szél áramkimaradásokat okozott, megrongálta a telefonhálózatot, továbbá fennakadásokhoz vezetett a közúti és a légi közlekedésben. A kormány és a telefonszolgáltatók ígérete szerint 24 órán belül helyreállítják majd a szolgáltatásokat. A leginkább fenyegetett tartományokban zárva maradtak az iskolák, a hivatalok és az üzletek, a kórházakban viszont megerősítették a készenlétet. 

A helyi hatóságok közlése szerint három ember meghalt hét pedig megsebesült a tájfunban. A halottak száma feltehetően még emelkedni fog.

A kormány szerint húsz tartományban összesen 12 millió embert fenyeget a tájfun. Köztük vannak Cebu városának lakói is, akik éppen csak elkezdték kiheverni a múlt hónapban történt 7,2-es erősségű földrengést. 

Az érkező vihar hat méter magas hullámokat keltett a tengerparton, és az aggodalmak szerint földcsuszamlásokat okozhat a part menti térségekben. A mentésre és élelmiszersegélyek szállítására már készenlétbe helyeztek 32 katonai helikoptert és három szállító repülőgépet.

A Fülöp-szigetek gyakran szenved hasonló természeti csapástól, évente átlagosan húsz tájfun pusztít rajta. A Haiyan a prognózisok szerint a világ leghevesebb tájfunja az idén. A Haiyan a várakozások szerint szombatig sújtja a Fülöp-szigetek térségét, majd továbbhalad Vietnam felé.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport