A magyar pártok nem működnek együtt

MTI/Index
2013.11.09. 11:15

Szlovákiában megyei választások kezdődtek, az ország történetében negyedik alkalommal. 90 választókörzet csaknem hatezer szavazókörében lehet szavazni szombat reggel héttől este tízig. Nyolc szlovákiai megye 65 megyefőnökjelöltjére és közel 2600 megyei képviselőjelöltjére lehet szavazni.

A választás előkészületei menetrend szerint zajlottak, a kétnapos kampánycsend megsértésére vonatkozó bejelentést nem kapott a központi választási bizottság (ÚVK). Nyilfa Péter, az ÚVK tagja elmondta: a voksolás első részeredményeit már este tíz után nyilvánosságra hozzák, a nem hivatalos végeredmény vasárnap hajnalra várható.

MKP, Híd: együtt nem megy

A megyei választások előtt a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd szlovák-magyar párt több hónapig tárgyalt az együttműködés lehetőségeiről, végül a legtöbb helyen mégis külön listákon indítultak. Az MKP és a Most-Híd a magyarok által is lakott öt szlovákiai megye közül háromban (a nagyszombati, a nyitrai és a kassai megyékben) állított külön listákat.

A besztercebányai megyében, ahol a legtöbb magyar él, úgy állítottak külön-külön listát, hogy a két névsor együttes létszáma lesz pontosan annyi, amennyi egy teljes listán szerepelhet. A pozsonyi megyében a két párt egy széleskörű jobboldali koalíció keretében indított jelölteket.

A megyei választásokon két magyar megyefőnök-jelölt is indul, Berényi József, az MKP elnöke és Nagy József, a Most-Híd képviselője. Mindketten ugyanabban a nagyszombati megyében pályáznak, amelynek része a tömbmagyar régiónak számító Csallóköz és Mátyusföld is.

A nagyszombati megyében rajtuk kívül még három további jelölt is indul, köztük a legesélyesebbnek tartott jelenlegi megyefőnök, Tibor Mikus. A szlovákiai megyei választások történetében ugyan már többször is indult magyar jelölt egy-egy megyefőnöki poszt megszerzéséért, arra azonban még nem volt példa, hogy sikerült volna nyernie.

Fico a nyerő

A legutóbbi szlovákiai megyei választásokon az akkori és jelenlegi kormánypárt, a Robert Fico vezette baloldali Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) érte el a legjobb eredményt. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a kormánypárt ismét hasonló eredményre számíthat.

Annak ellenére, hogy Szlovákiában a megyei közigazgatás szintjén évente átlagban több mint egymilliárd euróról határoznak és itt születik döntés egyebek mellett a középfokú oktatási intézmények, illetve a kórházak jelentős részének finanszírozásáról is, a megyei választások iránti lakossági érdeklődés alacsony, a választói részvétel legutóbb nem érte el a húsz százalékot sem.

A választáson az állandó lakhely számít, így olyan külföldiek is szavazati joggal rendelkeznek, akiknek az adott megyében, községben van az állandó lakhelyük. Szlovákiában Galántán él a legtöbb, 2180 külföldi, a legkevesebbet – mindössze 680 külföldit – Pöstyénből jelentették. A megyék közül Pozsonyban van a legtöbb külföldi, itt mint 15 ezren jogosultak részt venni a választáson.

A választás eredménye akkor végleges, ha az összes leadott szavazat több mint felét megszerzi valaki. Ha ez egy jelöltnek sem sikerül, november 23-án tartanak egy második fordulót, melybe a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább.