Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Tízezernél több halottja lehet a tájfunnak

2013.11.10. 08:10 Módosítva: 2013.11.10. 15:23

Több mint tízezer halálos áldozata lehet a Fülöp-szigetek középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén - jelentették be vasárnap a helyi hatóságok. Abban a térségben egyelőre 300-400 holttestet találak.

A tájfun sújtotta Fülöp-szigeteknek nyújtandó amerikai katonai segítség első hullámaként egy 90 tengerészgyalogosból és tengerészből álló egység indult a katasztrófaövezetbe - közölték vasárnap amerikai kormányzati források.

A tájfun, ami valószínűleg a legerősebb trópusi vihar volt a Délkelet-Ázsiai szigetországban valaha, házak tömegét döntötte romba, és súlyos károkat okozott a 220 ezer lakosú Tacloban kikötővárosban, az ottani tengerparti repülőteret elárasztották a heves szél által felkorbácsolt, két emelet magas hullámok. Taclobanban majdnem minden házat súlyosan megrongált vagy teljesen lerombolt a tájfun.

Zombiként járnak

A Reuters szerint amerre járt, a térségek 70-80 százalékát pusztította el a vihar. Azokon a helyeken, ahova a segítség még nem tudott eljutni, a túlélők úgy mászkálnak a romok közt élelmet és szeretteiket keresve, mint a zombik - mondta el a hírügynökségnek egy helyi orvostanhallgató. A legtöbben a cunamihoz hasonlított hullámok miatt haltak meg.

Tegnap este még 1200 halottról szóltak a hírek, de egy éjszakai megbeszélés után a szigetország kormányzója már több mint tízezer halottról beszélt.

A kormány szombaton 15 ezer katonát vezényelt a tájfun által leginkább sújtott térségbe helikoptereken, teherautókon és gyalogosan, a károk ellenére szombaton sikerült leszállnia a repülőtéren két C-130-as katonai szállítógépnek, ami a mentéshez szükséges felszereléseket és távközlési berendezéseket vitt Taclobanba.

Az amerikai védelmi minisztérium is felajánlotta segítségét: Chuck Hagel miniszter közleményben jelezte, hogy az Egyesült Államok helikoptereket, repülőgépeket és hajókat bocsát rendelkezésre az eltűntek felkutatására, a mentési munkálatokra.

A Haiyan tájfun péntek reggel csapott le a Fülöp-szigetekre, és szombaton kicsit meggyengülve Vietnam irányában folytatta útját. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hatszázezer embert menekítettek ki a trópusi szélvihar lehetséges útvonalából. Később kétszázezer visszatérhetett lakhelyére, miután kiderült, hogy megváltozott a tájfun útvonala.

Fosztogatnak

A környéket fosztogatók járják, minden értéket elvisznek, amiket később élelemre próbálnak becserélni  - mesélte a Reutersnek egy szemtanú. Egy túlélő azt mesélte, úgy sikerült életben maradnia, hogy egy oszlophoz kapaszkodott egy órán keresztül a reptéren, amíg az eső, a tengervíz és a szél végigsöpört rajta, mások fákhoz kapaszkodva menekültek meg.

Szeretetszolgálat

Háromtagú csapat indul vasárnap délután Budapestről Manilába - közölte a Baptista Szeretetszolgálat. A csapat tagjai a Fülöp-szigetekre érve ötezer dolláros gyorssegélyt osztanak ki, és felmérik a további teendőket, így például azt, hogy szükség van-e a riadóztatott és készenlétben lévő Rescue 24 nemzetközi mentőcsapatuk bevetésére.

A Fülöp-szigeteki károsultak megsegítésére a 13555555-55555555-55555555-ös számlaszámra "Tájfun" megjelöléssel várják az adományokat.

A Református Szeretetszolgálat nyolcfős orvos csoporttal és 15 000 dollár értékű egészségügyi felszereléssel és adománnyal indul útnak hétfőn reggel - közölte a szervezet az Indexszel. A legnagyobb kárt szenvedett Teyle sziget Tacloban városában fognak segítséget nyújtani. A csoport teljesen önellátó, kórházi sátorral is rendelkezik a gyógyítást egyből az érkezés után megkezdik.

Mi a különbség a hurrikán, a ciklon és a tájfun közt?

Hivatalosan mindegyik szélvihar trópusi ciklonnak tekinthető, és mindegyik ugyanarra a jelenségre utal. A megkülönböztető nevek azt jelölik, hogy a vihar a világ melyik táján pusztít. Az Atlanti-óceánon, a Karib-tengeren, valamint a Csendes-óceán középső és északkeleti részén hurrikánok, a Csendes-óceán északnyugati részén tájfunok, míg a Bengáli-öbölben és az Arab-tengeren ciklonok vonulnak végig. Délnyugat-Indiában trópusi ciklonként, míg a Csendes-óceán délnyugati részén és az Indiai-óceán délkeleti felében súlyos trópusi viharként tartják számon a hasonló forgószeleket.

A viharok elnevezéséről a Meteorológiai Világszervezet (WMO) vezet nyilvántartást; az egyes ciklonok, tájfunok és hurrikánok megjelölésére általában az adott régióban gyakori neveket használják. Ha egy trópusi vihar túl sok halálos áldozatot és jelentős károkat okozott, akkor a nevét leveszik a listáról, és más vihar már nem kaphatja meg. Ez történt például a 2005-ben az egyesült államokbeli New Orleans-ban és környékén pusztító Katrina hurrikán nevével is. A Fülöp-szigetek a nemzetközileg használatos nevek mellett saját megjelöléseket is használ, így a Haiyan tájfunt Manilában és környékén Yolandának is hívják.

(MTI)