Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szemétben úszik Madrid

2013.11.11. 21:39

A köztisztasági vállalatok dolgozóinak egyhetes sztrájkja  miatt szemét borítja Madrid utcáit, és egyelőre nem látszik a kiút a konfliktusból, közölte az MTI.

A köztisztasági (és a kertészeti) vállalatok dolgozóinak határozatlan idejű sztrájkja november 5-én kezdődött a szakszervezetek felhívására. Az ok, hogy kollektív létszámcsökkentés keretében el akarnak küldeni a polgármesteri hivatallal szerződött cégek 7000 dolgozójából 1135-öt. Augusztusban már elbocsátottak 350 dolgozót. Ráadásul bércsökkentés is tervben van, ami a szakszervezetek szerint a 40 százalékot is elérheti.

Hétfőn az alkalmazottak 97 százaléka sztrájkolt – közölte Juan Carlos del Rio, az UGT szakszervezet képviselője, aki szerint a konfliktus – tárgyalások híján – várhatóan elhúzódik. A szakszervezeti vezető szerint a tervezett bércsökkentéssel a fizetések a mintegy 650 eurós (193 ezer forintos) kötelező minimálbér szintjére esnének vissza.

A polgármesteri hivatal városi rendőrökből álló erősítést vezényelt ki – naponta több mint hatvan járőrt – a minimális szolgáltatást elvégzők mellé. A válság kezdete óta több mint 260 szemétgyűjtő konténert gyújtottak fel a polgármesteri hivatal adatai szerint.

A válság és az államháztartási hiány ugrásszerű növekedése miatt a madridi városháza – akárcsak a régiók vezetése és a kormány – alaposan megnyirbálta a kiadásokat. Francisco Jargón, a madridi köztisztasági vállalatok szövetségének (Aselip) elnöke szerint a polgármesteri hivatal 40 százalékkal csökkentette 2007-hez képest a cégeknek kifizetett összegeket, ezért elkerülhetetlen a létszámcsökkentés.