Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Trópusi vihar Szomáliában, több mint száz halott

2013.11.11. 17:08

Trópusi vihar söpört végig Szomália északi, tengerparti részén a hét végén. Legalább százan vesztették életüket, közölte hétfőn Abdirahman Mohamud Farole, az érintett Puntland tartomány elnöke. "Heves vihar tombolt Bandarbeyle és Eyl városban szombaton és vasárnap. Mintegy száz ember meghalt, haszonállatokat és több száz lakóházat a tengerbe sodort a hirtelen jött áradás" - idézi Farole-t az MTI. Az elnök hozzátette: felkérik a nemzetközi közösséget, hogy segítsenek az áldozatokon.

Az előzetes információk alapján több száz embert eltűntként tartanak számon. A trópusi vihar lakóházakat, hajókat, sőt egész falvakat tarolt le. Több mint százezer haszonállat veszett oda, ami több tízezer ember bevételi forrását veszélyezteti.

Puntland félautonóm régió Szomália viszonylag nyugodt részén terül el, és többnyire sikerült kivonnia magát az országban csaknem húsz éve dúló polgárháborúból. A nyugati hatalmak, amelyek évek óta egy laza, föderális rendszer létrehozása mellett foglalnak állást, gyakran modellként állítják a környező régiók elé.