Sporttáskába zárta magát, meghalt

2013.11.13. 20:18

Mégis baleset okozhatta annak a brit kémnek a halálát, akinek testét egy lezárt sporttáskában találták meg három éve saját lakása fürdőkádjában – írja a Guardian. Gareth Williams családja korábban arra gyanakodott, hogy a férfit kivégezhették.

Három évig tartott a most véget ért vizsgálat. A Scotland Yard szerint nem tudták teljes biztonsággal megállapítani a halál okát, de a legvalószínűbb, hogy a férfi egyedül volt, amikor meghalt.

Korábban kétségbe vonták, hogy lehetséges-e egyáltalán külső segítség nélkül bemászni egy 81-szer 48 centiméteres sporttáskába és azt belülről lelakatolni, de mára egyértelműen kiderült, hogy nem lehetetlen: a rendőrség több szakértője először hitetlenkedett, de egy visszavonult őrmester Williams után csinálta. Williamst egyébként nagyon érdekelte a szabadulóművészet, de a rendőrség arra a következtetésre jutott, hogy spekuláció lenne a halálát a hobbijához kötni.

Férfi a fürdőkádban

Gareth Williams meztelen, már oszlásnak indult holttestét 2010-ben találták meg londoni lakásának fürdőkádjában, egy lakattal lezárt sporttáskában. Williams a kormány lehallgatással foglalkozó, úgynevezett kommunikációs ügynökségének, a GCHQ-nak az alkalmazottja volt, de egy idő után áthelyezték az MI6 hírszerző ügynökséghez.

A korábbi rendőri vizsgálat azt állította, hogy a 31 éves ügynök egy félresikerült szexjáték áldozatává vált, családja azonban kitartott amellett, hogy a hírszerző ügynökségek érintettek Williams halálában.

A rendőrség szerint ugyan nincs elég bizonyíték, hogy százszázalékos biztonsággal megállapítsák a halál okát, a vizsgálat új részletekre derített fényt. A lakásban, melyet egyébként a hírszerzés biztosított, nem találtak erőszakos behatolásra utaló nyomot vagy egy másik személy jelenlétére utaló DNS-t.

Matekzseni és fitneszbolond

Egyébként a lakaton, a táskán és a fürdőkád szélén sem találták meg a férfi ujjlenyomatait, bár a mostani vizsgálat arra jutott, hogy a kád megérintése nélkül is bemászhatott a táskába. Az új vizsgálat talált új DNS-nyomokat, de nem a fürdőkád vagy a táska körül. Arra utaló jel, hogy megpróbálták volna az összes nyomot eltávolítani, szintén nem volt a rendőrség szerint.

Többször felmerült korábban, hogy a titkosszolgálat mégis félrevezethette a Scotland Yardot az ügyben, ezeket a találgatásokat a rendőrség elutasította. „Csalódottak vagyunk, hogy továbbra sem lehet pontosan megismerni a halál pontos körülményeit″ – nyilatkozta Williams családja.

Williams a rendőrség szerint magának való matekzseni és fitneszbolond volt, kollégái lelkiismeretesnek és rendesnek tartották. A rendőrség nem talált senkit, akivel ellenséges viszonyban állt volna, vagy akinek érdekében állhatott volna ártani neki.