Ágnes
-1 °C
2 °C

A maffia célkeresztjébe kerülhet a pápa

2013.11.14. 20:47 Módosítva: 2013-12-20 12:52:50
Ferenc pápa súlyosan sérti a dél-itáliai maffia érdekeit azzal, hogy meg akarja tisztítani az egyházat. A legerősebb bűnözői szervezetet jól ismerő ügyész szerint akár az egyházfő élete is veszélyben lehet, amiért rendbe akarja rakni a Vatikán pénzügyeit és minden egyházi kapcsolatot szeretne megszakítani a maffiafőnökökkel.

Reggio Calabria helyettes ügyésze egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy Ferenc pápa felbőszíthette a maffiát. A hosszú ideje a maffia ellen harcoló ugyan kifejezetten örül annak, hogy Ferenc pápa meg akarja tisztitani az egyházat, de azt mondta, ez idegesítheti a főpapokkal is üzletelő fehérgalléros bűnözőket.

Nicola Gratteri
Nicola Gratteri
Fotó: Stefania D'alessandro / Europress / Getty

Ferenc pápa többször is határozott fellépést sürgetett a korrupció ellen és átláthatóságot ígért a Vatikán pénzügyeiben. Nem csak szavakban állt ki a „szegény egyházért”, de kilátásba helyezte a vatikáni bank megreformálását is. Ez már súlyosan sértheti a maffia érdekeit, a gyanú szerint ugyanis hoszzú időn keresztül a Vatikánon keresztül mosták tisztára a szervezett bűnözésből származó pénzeket.

A Vatikánon belüli gazdasági hatalmi viszonyok átalakítását az ügyészhelyettes szerint a maffia biztos, hogy nem nézi jó szemmel. Az Il Fatto Quotidianonak adott interjúban Gratteri arra a kérdésre, hogy a pápa élete valóban veszélyben van-e, azt mondta: „Nem tudom, hogy a szervezett bűnözés olyan helyzetben van-e, hogy tegyen valamit, de biztosan elgondolkodnak rajta. Veszélyesek lehetnek.”

Az ügyész valószínűleg nem a levegőbe beszél: Calabriában van a 'Ndrangheta központja, azé a maffiaszervezeté, amelyik az elmúlt 15 évben a legerősebb maffiaszervezet lett Olaszországban. A főként drogkereskedelemből, védelmi pénzekből és pénzmosásból fenntartott szervezetnek becslések szerint évente 35-40 milliárd euro bevétele lehet. Ez az összeg nagyjából az olasz GDP 3,5 százaléka.

A maffia szoros kapcsolatokat ápol a helyi katolicizmussal is. Gyilkosságok előtt az elkövetők a Szűzanya védelmét kérik, a maffiafőnökök, mielőtt többségüket az elmúlt években letartóztatták volna, hagyományosan egy templomban tartották éves találkozójukat. Gratteri az interjúban kritizálta a bűnözöket tisztára mosó papokat és püspököket is. „Vannak papok, akik rendszeresen megisznak a maffiafőnököknél egy kávét, ami hatalmat és legitimitást ad a főnököknek".

Erről a helyi együttműködésekkel és konfliktusokkal teli ellentmondásos viszonyról a most megszólaló ügyész egy történésszel együtt egész könyvet írt, melyben az elindult folyamatokról azt írják, „Most végre van remény, és a neve Ferenc".