JFK lánya lett a tokiói nagykövet

2013.11.15. 19:56

Pénteken elfoglalta állomáshelyét Caroline Kennedy, az Egyesült Államok új tokiói nagykövete.A diplomata 55 éves, jogi végzettséggel bír, és szemfüles újságírók felfigyeltek arra, hogy pont egy héttel édesapja meggyilkolásának ötvenedik évfordulója előtt érkezett Japánba. Caroline Kennedy nyitóbeszédében persze nem mulasztotta el megemlíteni - a közhiedelemmel ellentétben kifejezetten gyengekezű és nepotista - John Fitzgerald Kennedyt is, mint elmondta: büszke arra, hogy továbbviheti édesapja örökségét, a köz szolgálatát.

Caroline Kennedy lesz az első női amerikai nagykövet a rettentően hímsoviniszta Japánban. Kinevezését nem kis részben a nevének köszönheti, hiszen bár már nincs annyira reflektorfényben, ma is a Kennedy-család számít a legbefolyásosabb demokrata politikus-dinasztiának.

A kevés politikai tapasztalat gyűjtő Kennedy nem örökölt éppen egyszerű feladatot elődjétől, John Roostól. Japán ugye az USA egyik legfontosabb és leghívebb szövetségese, azonban az ország Dél-Koreával és Kínával való konfliktusai közvetett módon az Egyesült Államokat is terhelik.