Szilárda
0 °C
6 °C

Nem jött össze Semjénnek: nem találkozik a pápa és a pátriárka

2013.11.15. 20:03
Évek óta pletykálnak arról, hogy végre találkozik Kirill pátriárka és Ferenc pápa. Felmerült, hogy éppen Magyarországon lenne a két egyház vezetőjének történelmi találkozója. A két egyház vezetője azonban nem mostanában fog találkozni.

Az orosz ortodox egyház pénteken cáfolta a Kirill pátriárka és Ferenc pápa lehetséges találkozójáról szóló sajtóhíreket.

Filaret kolostorfőnök - az egyház külügyi osztályának helyettes vezetője az Interfax orosz hírügynökséget tájékoztatva újságírói kitalációnak nevezte a Hilarion metropolita szavaira hivatkozó feltételezéseket, beleértve a külföldi híreszteléseket egy ilyen találkozó lehetséges idejéről és helyéről.

Szerdán a La Repubblica című olasz napilap arról írt, hogy a katolikus és az orosz ortodox egyház vezetője semleges területen, Bari olasz városban, vagy esetleg Bécsben, illetve Pannonhalmán találkozhatna egymással. Az újság azt közölte, hogy Ferenc pápa és Kirill pátriárkatörténelmi találkozójának hírét Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külügyi osztályvezetője jelentette be Rómában.

Az olasz újság vatikáni tudósítójának jelentése szerint Hilarion ott azt mondta, hogy Kirill orosz ortodox egyházfő és a katolikus egyház vezetője találkozójának dátuma igen közeli lehet. "Még nem a pápa oroszországi látogatásáról beszélünk, hanem egy ezt megelőző találkozóról semleges területen" - fogalmazott és hozzátette, hogy a helyszínről még nem született döntés.

Hilarion helyettese Moszkvában azt közölte, hogy a metropolita nem tett ilyen kijelentéseket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az orosz ortodox egyház ugyanakkor sohasem utasította el a pátriárka és a római pápa esetleges találkozóját. Emlékeztetett arra, hogy ennek a kérdésnek a megvitatása több éve óta tart. Filaret, akinek szavait a szinódus tájékoztatási osztálya adta közre, arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz egyház mindig azt szorgalmazta: egy ilyen találkozót alaposan elő kell készíteni, és nem csak protokolláris, hanem tartalmi szempontból is.