Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Továbbra is szívás erdőnek lenni Brazíliában

2013.11.15. 06:31

Ismét nőtt az egy év alatt elpusztított erdőterület az Amazonas-medencében: a 2012 augusztusától 2013 júliusáig tartó időszakban 28 százalékkal több - 5843 négyzetkilométernyi - erdőt vágtak ki - közölte csütörtökön a brazil kormány.

Az elpusztított erdőterület nagysága az azt megelőző négy évben csökkent, és félő, hogy megfordul ez a folyamat. Igaz, a 28 százalékos növekedés a második legkisebb arány azóta, hogy Brazília 1988-ban elkezdte számon tartani az erdőirtást. A legkisebb 2011 augusztusa és 2012 júliusa között volt. A kiirtott erdőterületet azért augusztusban kezdik el mérni műholdakról, mert akkor a legszárazabb az év, a területet kevés felhő borítja.

Környezetvédelmi aktivisták szerint az ismételt növekedés egyik oka, hogy az ország parlamentje az erős mezőgazdasági lobbi egy évtizede tartó nyomása hatására lazított az erdővédelmi törvényen. Így megengedték, hogy a kisebb birtokok tulajdonosai a folyópartok közelében bővíthessék földjüket. Az új törvény talán legellentmondásosabb része, hogy akik korábban illegálisan irtották az erdőt, azok elkerülhetik a büntetést, ha vállalják, hogy újratelepítik a fákat. Sok környezetvédő kétli, hogy kikényszeríthető ez a szerződéses kötelezettség. Ezenkívül a nagy infrastrukturális építkezések környékén is jobban irtották az esőerdőt az elmúlt évben. Az építkezéseket - a duzzasztóművekét, utakét, vasutakét - viszont a kormány ösztönzi.

Izabella Teixeira környezetvédelmi miniszter visszautasítja a vádat, miszerint a kormány politikája vezetett az erdőirtás növekedéséhez. Azt állítja, hogy hosszú távon a kiirtott erdő nagysága csökken.