Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

180 ezer háztartásban ment el az áram

2013.11.17. 18:24

Közel 180 ezer háztartás maradt áram nélkül vasárnap Norvégiában, Svédországban és Finnországban, miután a Hilde szélvihar szombat éjjel végigsöpört a Skandináv-félszigeten.

Norvégiában mintegy 40 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás a heves esőzések kísérte szélvihar miatt, amely az ország északi és középső partvidékén csapott le. Az esti órákban 22 ezer háztartásban még mindig nem volt áram. A legnagyobb pusztítást Nordland, valamint Nord-Trondelag és Sor-Trondelag kerületekből jelentették.

A TV2 norvég televízió értesülései szerint a tenger hullámainak magassága elérte a 13-15 métert is, a szél sebessége pedig elérte az óránkénti 180 kilométert. Több kerületben árvízriadót adtak ki. A földcsuszamlások, árvizek és fakidőlések miatt 57 út vált járhatatlanná, közöttük több gyorsforgalmi út.

Svédországban 35 ezer, Finnországban pedig közel 120 ezer otthon maradt átmenetileg áram nélkül. Finnországban Ostrobothnia, Satakunta, Tampere és Savo tartományokban az orkán számos fát kicsavart, jelentős károkat okozva az elektromos hálózatban. Az áramszolgáltató cég szerint a meghibásodásokat várhatóan nem sikerül egy nap alatt kijavítani.

Finnország nyugati részében fennakadások voltak a vasúti közlekedésben is.