Eleonóra
-1 °C
2 °C

Már éppen kivégezték volna a pornókirály támadóját, mégsem tették

2013.11.20. 07:43

Csak néhány órával a halálos ítélet végrehajtása előtt függesztette fel egy szövetségi bíró az amerikai sorozatgyilkos, Joseph Franklin kivégzését. A BBC beszámolója szerint a Missouri államban elítélt Franklint azért "mentette meg" a bíróság, mert egy olyan szerrel ölték volna meg, amely nincs szigorú hatósági ellenőrzésnek alávetve. 

A börtön - hasonlóan más amerikai fegyintézetekhez - ugyanis olyan gyógyszertáraktól tud csak méreginjekciókat szerezni, amelyek megrendelés alapján különböző alapanyagokból keverik össze a mérget. A méregalapanyagokat előállító gyárak ugyanis a halálbüntetést ellenzők nyomására már nem hajlandók eladni termékeiket büntetés-végrehajtási intézeteknek.

A Joseph Paul keresztneveket a Goebbels náci vezér iránti tiszteletből utólag felvevő Franklin a 70-es évek második felében követett el rasszista indíttatású gyilkosságokat. A Hustler 70-es években megjelent, tabukat döntögető első számai miatt pereskedő, éppen egy georgiai bíróság lépcsőjén álló Larry Flyntet 1978 márciusában is ő lőtte le. Mint később kiderült, a pornókirály a magazinjában megjelent, egy fekete nőt és egy fehér férfit együtt ábrázoló fotósorozat miatt került az ámokfutó célkeresztjébe.

A 15 éve siralomházban ülő Franklin előbb két, fehér nők társaságában kocogó fekete férfit lőtt le, majd egy vegyes házaspárt, utolsó halálos áldozata pedig egy zsinagóga előtt álló férfi volt. 1980-ban tartóztatták le, halálbüntetését a házaspár meggyilkolása miatt kapta 1997-ben, a Flynt elleni támadás miatt soha nem került bíróság elé. Franklin maga kérte, hogy szabják ki rá az Egyesült Államok 32 államában engedélyezett lehető legszigorúbb büntetést.